Bep Al·lès/Ciutaella – Dimecres, en el marc dels actes amb motiu de Sant Jordi, es va presentar al Cercle Artístic de Ciutadella el llibre Pa, vi i oli. Una història de l’agricultura i l’alimentació a Menorca, d’Alfons Méndez.
A l’acte hi participaren Alfons Méndez, autor i membre de l’IME, Bep Al·lès, gastrònom, i Òscar Bagur, editor de l’IME, que van donar la seva visió sobre la història i l’actualitat d’aquests tres productes.
Pa, vi i oli” ens condueix al triangle que conforma la nostra dieta mediterrània menorquina, i ens trasllada a la Menorca agrícola, aquella societat pagesa, no basada encara en la ramaderia, i a la que poc a poc estam retornant amb la recuperació de la sembra de blat de xeixa, el cultiu de la vinya amb la producció de vins i la, recuperació també, de les oliveres, amb l’elaboració d’olis extra verges i ecològics.
Aquesta diversificació necessària del sector agrícola de Menorca després de les crisis del preu de la llet no és nova, sinó que era tal i com es vivia a Menorca fa un segle i poc més.
Alfons Méndez ens convida a fer una volta per les nostres tanques, per les cases de la pagesia, per les marines, pels cellers i les tafones d’antany, i a la vegada ens indica que el camí de la diversitat i recuperació de cultius, de les varietats antigues i autòctones és el camí a seguir per a tenir un producte local únic, diferenciat del que ens ve de fora i a la vegada amb una qualitat que el faci rendible i demandat.
Agricultura, alimentació i gastronomia formen part d’aquest llibre que analitza la importància que ha tingut el blat, la viticultura i l’olivera, aquesta tríada mediterrània, base de la nostra dieta d’antany, una dieta sana, proporcionada, de les estacions i del producte de temporada a la que hem de saber retornar.