Balears encapçala el rànquing de consum de vi a tot l’Estat espanyol

Els illencs gastam en vi una mitjana de 40,31 euros i un volum  de 11,96 litres per càpita l’any

Balears encapçala el rànquing de consum de vi a tot l’Estat espanyol

Segons ha publicat Balearsvadevi, del diari català “El Món”, els illencs ens hem posat al capdavant del rànquing en el consum de vi de tot Espanya amb una despesa  de 40,31 euros i un volum  de 11,96 litres per càpita l’any. Darrere les Illes Baleras hi trobam Catalunya amb un 33,63 euros i 11,60 litres per càpita l’any. I molt per damunt la mitjana española que se situa en 7,92 litres per habitant i any quan al consum i en prop de 22 euros (21, 92euros), la despesa.

EAE Business School ha publicat l’estudi El sector vitivinícola 2018 del qual s’extreu que els illencs som els que més gastam en vi i més quantitat en bevem.

“El fet que la despesa en vi per habitant hagi crescut davant la caiguda en el consum per càpita sembla indicar un desplaçament cap a vins de més qualitat, ja que el preu de venda al públic no ha experimentat grans oscil·lacions com a conseqüència tant de la crisi econòmica com del notable augment de l’oferta”, indica Mariano Íñigo, professor de EAE Business School i autor de l’estudi.

S’observa una disminució en el consum per càpita entre els residents però un augment en la despesa, que s’explicaria pel major poder adquisitiu dels consumidors de més edat 

En comparació a la resta de l’Estat, Castilla-La Mancha i La Rioja, amb una forta tradició vinícola, estan a la cua en consum i despesa en vi. La Rioja amb un consum de 4,6 litres per habitant l’any i Castilla- La Mancha amb 5,98 litres per habitant l’any, mentre que en despesa La Rioja gasta 12,70 euros i Castilla –La Mancha 11,75 euros.

A més a més, al llarg del 2018, més de la meitat del consum de vi en volum a l’Estat Espanyol, concretament el 51%, s’ha concentrat a les comunitats autònomes amb més població: Catalunya amb 80,2 milions de litres, Andalusia amb 60,6 milions de litres i Madrid amb 43,3 milions de litres.

En 2018, va tornar a aconseguir-se la xifra rècord de producció mundial de vi, la qual cosa ha suposat un increment sobre la de l’any anterior del 17,3%. En 2019, en canvi, a causa de les adverses condicions climàtiques es preveu una caiguda de la producción, diu l’estudi.

Espanya és el tercer país productor mundial amb un 15,2%, per darrere d’Itàlia (18,8%) i França (16,6%). No obstant això, Espanya lidera les exportacions mundials de vi amb el 19,6% del total i se situen per darrere Itàlia amb un 18,3% i França amb un 13,1%, però cau en tercer lloc quant a valor.

El paper de l’enoturisme

 

L’enoturisme influeix molt positivament en les xifres de consum i despesa a les Illes Balears 

 

D’altra banda, l’estudi destaca l’important paper que l’enoturisme pot exercir a Espanya, ja que el enoturista realitza despeses superiors a les del turista mitjà, ja sigui nacional o internacional.

En aquest sentit, la despesa mig diària del enoturista és de 160,2 euros per persona i dia. Aquesta xifra resulta un 14% superior als 146 euros de despesa mig diària per turista estranger que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) recull en la seva Enquesta de Despesa Turística corresponent a l’any 2018, i pràcticament quadruplica els 48 euros de despesa mitjana diària dels turistes nacionals al nostre país segons l’Enquesta de Turisme de Residents també elaborada per l’INE.

Aquestes dades explicarien la situación de les Illes Balears com líders entre les comunitats autònomes quan a despesa i consum de vi per càpita.

Dels esmentats 160,2 euros per persona i dia, 41,81 euros es destinen a restaurants i bars, 36,19 euros a l’allotjament i 32,45 euros a compres de vi. Les visites a cellers i a museus sumen 30,81 euros, destinant-se la resta a regals i altres conceptes.

La majoria de enoturistas són dones (52,3%) enfront del 47,7% d’homes. Així mateix, i quant al perfil sociodemogràfic de dites enoturistas, la majoria té una edat compresa entre els 36 i els 45 anys (27,8%), seguits dels quals es troben entre 46 i 55 anys (26,4%). En tercer lloc se situarien aquells entre 26 i 35 anys (21,0%), i en quarta posició els compresos entre 56 i 65 anys (11,9%). Finalment, se situarien aquells amb edats entre 18 i 25 anys (9,3%) i els majors de 65 anys (3,5%).

Foodies on Menorca

Vinum

Si voleu saber més d’aquest vi, el podeu trobar a VINUM, al Carrer Mariners i Pescadors, 4 del Polígon Industrial de Ciutadella.

https://vinum-menorca.com/

Latest posts

  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicitat
    El Iris