Jornada molt profitosa la que s’ha viscut aquest dilluns per reflexionar sobre les estratègies de promoció del Vi de la Terra Illa de Menorca en el marc del programa de debats “Arrels, diàlegs amb la Biosfera”, i que ha reunit prop d’una cinquantena de professionals relacionats amb el sector de la viticultura, la gastronomia, la distribució i la comercialització…
Una trobada organitzada pel Departament de Promoció Econòmica del Consell Insular de Menorca amb la participació d’experts en la que s’han posat damunt la taula diverses reflexions sobre la situació actual que viu el sector com per exemple, la necessitat de fidelitzar la marca i consolidar-la, com ha expressat l’editora del diari on-line Balears Vadevi, Margalida Ripoll o la falta de comunicació que pateix el vi de Menorca i que dificulta estar més presents als restaurants de la Illa de manera habitual. De la mateixa manera s’ha reflexionat sobre la voluntat de posicionar-se més enllà d’un souvenir pels turistes, que per altra banda, son els que actualment consumeixen més el producte i acaben esgotant les produccions.
El que ha quedat constatat, com han expressat diversos participants és la qualitat indiscutible que gaudeixen els vins que actualment s’elaboren a Menorca i que any rere any, milloren de manera molt significativa gràcies a la professionalització del sector i a uns ceps que també acumulen anys d’experiència. El Conseller Miquel Company ha volgut agrair tot aquest esforç i ha manifestat que la generació de trobades com aquestes, contribueixen a enfortir el producte de Menorca. També ha destacat l’interès que susciten temes com aquests i que s’han vist reflectits en la nombrosa assistència com també la participació voluntària d’un grup d’estudiants d’hoteleria de l’Institut Maria Àngels Cardona de Ciutadella.
Lanzarote, exemple a seguir
Amb 13 cellers de mida semblant als que hi ha a Menorca i emmarcada com a Reserva de la Biosfera, l’exemple de la illa de Lanzarote, ha servit per poder visualitzar un seguit de bones pràctiques que poden servir per millorar la cultura del vi entre els residents. L’enòleg del celler La Geria, Alejandro Besay ha estat l’encarregat d’il·lustrar als assistents del recorregut que ha viscut el món del vi en una illa que ha convertit la varietat de la Malvasia Volcànica, en el seu exponent diferenciador per poder acostar el seu vi blanc a milers consumidors.
L’enòleg canari ha explicat diferents vies de promoció a través de la generació d’esdeveniments que organitzen des del Cabildo i que contribueixen a convertir el vi de Lanzarote en patrimoni de tots els illencs més enllà dels visitants, que també son molts. En aquest sentit, l’enòloga menorquina Mercè Avellan ha aprofitat durant la seva intervenció per demanar al Consell Insular que recuperi els treballs d’estudi de les varietats autòctones que contribuirien a disposar d’una singularitat dels vins que s’elaboren a la nostra illa.
Radiografia del sector
El president de l’Associació de Vins de la Terra de Menorca, Toni Salord ha sigut l’encarregat de fer un repàs a la situació actual dels vins que s’elaboren sobre la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra de Menorca i que conformen actualment 9 cellers que l’any 2017 van produir 129.000 litres que es van transformar en 200.000 ampolles, la majoria de vi blanc. El 92% de la producció es ven íntegrament a Menorca i tant sols un 8% surt de la Illa.
Si voleu saber més d’aquest vi, el podeu trobar a VINUM, al Carrer Mariners i Pescadors, 4 del Polígon Industrial de Ciutadella.