Gastronomia després del coronavirus

Gastronomia després del coronavirus

Per una banda tot apunta que tornarem a una economia més sostenible i menys globalitzada que apostarà més pel producte local i molts de restaurants faran un canvi cap al que es coneix com la “healty food” o cuina saludable. Potser es valorarà més anar a restaurants on el menjar sigui ecològic, pensat amb una dieta sana, amb aportacions de nutrients i de vitamines, com també anirem cap a una revolució de les noves cuines tradicionals, el que coneixem com a nova cuina menorquina, on no sols es reinterpretaran els plats de sempre, sinó que es cercarà aquesta sostenibilitat i també que aquests siguin el més saludables possible. Potser fins i tot, que els restaurants tindran dietistes en els seus equips de cuina.

El producte local i de temporada serà també essencial en les noves cartes, perquè potser per preu i per coherència fugirem d’aquells aliments amb una elevada petjada de carboni, aquells que vénen des de lluny, i tornarem al que el gran Josep Pla definia com a “cuina poc viatjada” que avui reb aquest nom, que a mi no m’agrada massa” de “Quilòmetre Zero”.

Els restaurants s’hauran de reinventar també des de dins, les sales no podran acollir la capacitat que tenien fins ara, es demanarà més espai entre taules i potser entre comensals, açò vol dir que s’hauran de pujar preus als restaurants amb poc espai per a ser competitius, de la mateixa manera que els restaurants amb grans sales també ho hauran de fer, i açò vol dir una davallada de personal.

Gastronomia després del coronavirus

Al meu parer on hi haurà els canvis més dràstics serà en el nostre modus vivendi mediterràni, que afectarà a les terrasses tancades, a partir d’ara potser totes hauran de ser obertes per a garantir més sanitat entre persones. Segurament veurem com canvia el concepte d’anar de pintxos, on ja no els podrem recollir directament de la barra, sinó que aquests seran servits a taula, com també acabarà el que es coneix com a bufet lliure en totes les seves variants, des d’aquells tradicionals dels dissabtes i diumenges, a aquells bufets que es fan als restaurants orientals, a Menorca encara no havien arribat, on per un preu pactat menjaves tot el que volies.

També aquest canvi podrà afectar al hotels, especialment als bufets dels berenars i sopars, que possiblement hauran de ser servits en els primers mesos del retorn a la “normalitat”.

Una de les coses que també canviaran son aquells esdeveniments relacionats amb la gastronomia, com els mercadets solidaris de venda de rebosteria local o els concursos gastronòmics, que potser s’hauran de canviar en la seva organització.

Gastronomia després del coronavirus

El sector de la restauració tornarà poc a poc a la normalitat, de fet som moltes les persones que quan se els hi ha consultat que és el que faran quan puguin sortir de casa, moltes d’elles han respost que anar amb la família, o amb la parella, o amb els amics a un bon restaurant per a celebrar-ho. La nostra manera de ser, mediterrània, es demanarà fer vida al carrer, sortir, compartir… però potser ho haurem de fer d’una altra manera, perquè tots viurem d’una altra manera i ens agradi o no, haurem d’aprendre a viure amb aquests nous virus, i ser conscients de l’avís que ens ha fet el planeta, que ens ha dit que hem de canviar sí o sí. Més mesures sanitàries, de neteja, de més espai entre taules i comensals, de canvis d’hàbits…

Potser aquests canvis necessaris no seran tant mals de fer, de fet hi ha ja un bon nombre de restaurants que els van fer i tots ells son referents en la seva cuina. Ens haurem de reinventar un poc, açò sí, però donarem més valor a la nostra gastronomia, al nostre producte local i de proximitat, a la cuina sana, a l’ecologia, i sabem que la nostra gastronomia, els nostres professionals necessitaran de noltros, ara més que mai.