Grahame Pearce, i la història de la cervesa artesana a Menorca

Grahame Pearce, i la història de la cervesa artesana a Menorca

Miriam Triay/Sant Climent – Milers d’anys d’història menorquina, composts de diferents productes locals i originals de l’illa que han captivat, fins a dia d’avui, als forans. Tots sabem de l’antiguitat del formatge, o les avarques. Però, i dins el camp gastronòmic, fins fa 12 anys hi mancava una peça: la cervesa artesana. La falta d’aquest producte va ser el que va sobtar a la família de Roger Vila, i un dels punts que van motivar la creació de la cerveseria popular Grahame Pearce.

L’APARICIÓ D’UNA CERVESA

Roger Vila i Dani Cardona, els dos gerents de Grahame Pearce

Els propietaris del reconegut restaurant, Es Molí de Foc (Sant Lluís), es van adonar d’aquesta falta. Vicent Vila n’és un dels protagonistes d’aquest projecte, i el seu fill, Roger, li ha seguit les passes. “Els dos motius principals que ens van moure a voler crear cervesa artesana menorquina, van ser, primer de tot, que històricament mai n’hi havia hagut, un fet que ens impactava i volíem canviar. I el segon, que volíem oferir un producte propi als nostres clients del restaurant, una altra oferta més curiosa, durant uns temps complicats de crisi econòmica, l’any 2008”, explica al trimestral l’actual propietari, Roger Vila.

La gamma de cerveses que presenta Grahame Pearce

De la unió entre la curiositat i les ganes de seguir experimentant i oferir productes diferents, va néixer Grahame Pearce. Per ser més concrets, i curiosament, el projecte, com a tal, va sorgir el 8 de març del 2011. Dia en què es va elaborar la seva primera cervesa. Per tant, durant aquest mes, la cerveseria menorquina està de celebració. “Es va adequar una part del restaurant per poder muntar-hi la fàbrica. Lloc on, a dia d’avui, encara seguim creant la nostra cervesa”.

EL NAIXEMENT D’UNA GAMMA

La primera cervesa que va portar el nom de Grahame Pearce, que va obrir les portes de la marca al públic, va ser la LAGER (estil Lager Helles). És la més coneguda de tota la gamma. Es tracta d’un producte que, en el moment, i podríem dir que, encara avui dia, s’adequava molt al gust dels menorquins -i espanyols- de beure. “Vam apostar per aquest estil perquè era al que estàvem acostumats. Per contra a la trajectòria que va seguir la cervesa artesana, nascuda als Estats Units, que va rodar al voltant de l’IPA -més amarga i amb moltes aromes a fruita tropical-”.

A aquesta primera aportació a l’artesania cervesera de l’illa, la van seguir d’altres, d’estils diferents: PILSNER (Czech Pilsner), DE BLAT (Hefeweizen), BROWN ALE (English Brown Ale) i STOUT (Irish Stout). “Sempre hem intentat fer cerveses balancejades, que el públic pugui notar la diferència entre la varietat d’estils i aromes, però sense que presentin molt d’alcohol, ni molta amargor, ni molt de gust… que la gent experimenti, però que no sigui un producte difícil per al seu paladar”.

Fàbrica Grahame Pearce

Amb aquesta idea llavors, la cerveseria es va embarcar dins una nova aventura: les cerveses especials, col·laboracions amb altres entitats de l’illa. Entre aquestes trobam la GLOP DE FESTES (English Pale Ale), juntament amb Gin Xoriguer; una cervesa que recorda al gust de la beguda tradicional de les festes menorquines, el gin amb llimonada. La ITALIAN GRAPE (Italian Grape Ale), amb Torralbenc; una cervesa amb gust de vi. La DE SAFRÀ, amb Isafrà, els productors de safrà de l’illa. I, la seva darrera creació, la TALAIÒTICA, amb el Museu de Menorca.

RECONEIXEMENT A LA LABOR

Certificat a la millor cervesa, per la Stout, en el 8è campionat de cerveses 2022. El local Tap Room by Grahame Pearce de fons.

Una gamma de cerveses artesanes que pretén abraçar diferents estils, gustos i aromes, per oferir un ventall d’opcions al consumidor. Però una labor que, únicament, porten a terme entre dues persones, Roger Vila, i el seu soci, Dani Cardona. “Nosaltres som els encarregats de la fàbrica, l’elaboració de la cervesa, la distribució, l’envasat, el màrqueting, l’administració… Tot ho fem entre nosaltres dos”.

Ambdós presenten una sèrie de coneixements necessaris a l’hora d’elaborar una cervesa. Entre aquests, Cardona és biotecnòleg, i Vila ha fet cursos relacionats amb l’elaboració d’aquest producte, fora d’Espanya, com a Berlín. Els països de tradició cervesera sempre han estat una gran font d’inspiració per a la família Vila.

Tota aquesta feinada, que han anat fent al llarg dels 12 anys de vida de la marca, fa poc, s’ha començat a veure reconeguda. Un dels moments, en aquest sentit, més impactants per Grahame Pearce, va ser convertir-se en la millor cervesera artesana Balear del CICA (Concurs Internacional de Cerveses Artesanes) 2021.

L’any següent, el Campionat Nacional de Cervesa Artesana va considerar que, de totes les presentades al concurs, la STOUT era la millor cervesa de 2022. A aquests reconeixements s’hi sumen altres d’aquest mateix certamen, com dues medalles d’or, una amb la STOUT i l’altra amb la PILSNER; i una medalla de bronze amb la LAGER.

A més, també van aconseguir, amb la cervesa especial TALAIÒTICA, un dels guardons del XI Premis Onda Cero Menorca 2022, en la categoria Gastronomia, com el producte gastronòmic de l’any. Com bé afirma Roger Vila, “l’any passat va ser molt bo en aquest sentit. Estem molt contents. Significa que anem per bon camí, experimentant i provant amb una feina que ens agrada i amb la qual gaudim molt”.

DIVERSIFICACIÓ DE LA GAMMA

Les cinc cerveses normals, acompanyades de l’especial GLOP DE FESTES

Reconeixements que demostren les ganes dels cervesers Vila i Cardona de seguir experimentant i creant. Tant és així que, fins i tot, van presentar, fa uns anys, el seu propi formatge fet de cervesa. Com una forma més de col·laborar amb productors locals de l’illa, en aquest cas, D’en Vinent, de Talatí de Baix.

“Arran d’un viatge a Bèlgica vam veure que allà, tradicionalment, la cervesa també s’havia emprat per fer formatge. Sent productors locals de Menorca, i tenint en compte que el formatge és un dels productes estrella, ens va semblar que no hi havia millor lloc on provar-ho”. Així, i a força d’anar provant, va néixer el formatge Grahame Pearce, “com un semicurat menorquí, però amb diferències significatives: abans de quallar la llet, la mesclem amb el llúpol -un dels quatre ingredients principals de la cervesa-, i la maduració la fem amb cervesa negra, restes de cereal de l’elaboració de cervesa, i oli. Una maduració diferent, que suposa una evolució diferent”.

SEGUIR CREIXENT

A finals de l’any passat, la marca cervesera, inaugurava el seu nou projecte ubicat al municipi de ponent. L’establiment Tap Room by Grahame Pearce. Aquest local cerca ser un espai de tast de les diferents cerveses que presenta la marca, alhora que també ajuda a altres cerveseres artesanes de Balears -fora de Menorca- a poder tenir un espai dins l’illa per presentar els seus productes.

En aquest sentit, des del Tap Room, Grahame Pearce organitzarà diferents activitats gràcies a les quals els diversos consumidors podran tastar el seu producte i d’altres artesanals; a més, també, de poder fer tasts específics on provar les diverses cerveses, juntament amb el formatge Grahame.

A aquests serveis s’hi suma, i com a idea revolucionària alhora que tornam als origens, l’oferta d’un servei de venda de cervesa a granel. A partir d’aquest, el públic podrà emportar-se a casa, cervesa Grahame fresca, acabada d’envasar, i amb la quantitat que desitgi.

Tap Room by Grahame Pearce

“A més d’aquest nou establiment, que hem obert amb molta il·lusió, també tenim en ment començar a oferir cerveses en format llauna. Aquest projecte no sabem si el podrem portar a terme enguany, o ja l’any vinent, però el tenim molt present”. Aquest tipus d’envàs, la llauna, permet als gerents de la marca poder oferir més quantitat de cerveses en tirades úniques. “Així podríem fer moltes més cerveses noves”.

És més, i, en realitat, la primera cervesa en llauna que podrem veure amb el nom de Grahame Pearce, serà a finals d’aquest mes de març, gràcies a la col·laboració de la marca menorquina amb Adalt Brewing, una cervesera mallorquina, especialitzada a fer cerveses IPA. “Volem fer una doble col·laboració: nosaltres anirem a Palma a fer una LAGER, la nostra especialitat; i ells vindran aquí a fer una cervesa IPA en llauna”.

Per acabar, i com a canvi significatiu per a molts de nosaltres, Vila ha fet oficial que el pròxim Grahame Pearce Fest no es realitzarà fins al 2024. “Enguany hem decidit transformar el festival en una proposta bianual. Entre la producció de la fàbrica i ara el Tap Room, no podem amb tot. També, creim que l’oferta en aquest sentit s’ha multiplicat, i volem tenir temps per fer propostes més coherents i alineades amb la nostra filosofia”.

La cervesa nascuda de la necessitat d’afegir productes locals a la llista menorquina, i de l’empenta de crear i emprendre projectes nous i interessants, ha estat evolucionant durant 12 anys per, finalment, acabar oferint-nos un ventall d’opcions, productes i serveis divers. Una oferta que, i pel que ens transmeten els seus gerents, seguirà creixent a mesura que passin els anys. “Fer sempre el mateix seria molt avorrit. A nosaltres ens encanta innovar, experimentar i provar”.

Latest posts

  • Publicitat
    Euroregió Pirineus
  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicitat
    El Iris