Era l’1 de maig de 1998 quan la finca de Morvedra Nou, a uns 7 km del nucli urbà de Ciutadella i just un poc després d’agafat el camí de Macarella des de l’ermita de Sant Joan de Missa, va començar a funcionar com a hotel rural, convertint-se en el segon allotjament d’aquest tipus que obria les seves portes a Menorca (el primer va ser Sant Ignasi, l’any anterior).
I per celebrar aquest 20è aniversari, coincidint també amb l’inici d’una nova temporada, des de la direcció de l’hotel, que duen els germans Victoria i Enrique Bendito Vivó, han organitzat un sopar especial per a aquest dissabte 28 d’abril, amb música en directe i obert no tans sols als clients de l’hotel sinó també al públic en general interessat en anar-hi.
Els inicis i les habitacions: de 18 a 24
Amb una història que es remunta als anys anteriors a 1650, i amb molts anys havent-hi pagès conreant la terra, en els anys anteriors a l’arribada dels primers clients a l’hotel rural, Morvedra Nou duia unes temporades funcionant com a casa de lloguer d’estiu. La propietat era, i és actualment, de Sara Vivó Amengual, i va ser quan ella i el seu marit Enrique Bendito Saura deixaren de gestionar- la, que de la finca se’n van començar a fer càrrec els seus fills Victoria i Enrique Bendito Vivó.
Va ser en aquells moments, devers l’any 1997, que els germans Bendito Vivó, en plantejar-se què fer, se’ls va ocórrer la idea d’obrir les cases, en aquell entorn de tranquil·litat, com a hotel rural, dirigint-se cap a Mallorca per conèixer un poc més aquell món i si era possible ‘traslladar-ho’ a Morvedra Nou i a Menorca, on encara hi havia pocs precedents. Després de mesos de tràmits i d’un hivern d’obres, Morvedra Nou acollia els seus primers clients com a hotel rural l’1 de maig de l’any 1998. I d’açò, just d’aquí a uns dies, es compliran ja 20 anys.
En un primer moment, recorda ara Victoria Bendito Vivó (1973), a l’hotel es disposaven de 18 habitacions dobles, amb la possibilitat d’allotjar-s’hi un total de 36 persones. A l’any següent es va poder tenir una altra habitació més per als clients, que en realitat era la que l’any de l’estrena ella mateixa va fer servir com a residència durant tot l’estiu i que es va reconvertir en una doble més.
Actualment, i després de l’ampliació feta l’any passat amb l’afegit de cinc suites (habitacions dobles però més grans), el total d’habitacions a disposició dels clients és de 24, amb un màxim de 48 persones quan està ple. La temporada de funcionament de l’hotel rural és de 6 mesos, normalment de l’1 de maig fins al 31 d’octubre. Aquest any 2018 és precisament aquest divendres 27 d’abril quan Morvedra Nou reobre les seves portes per començar una nova temporada turística.
Un tracte familiar i el perfil dels clients
Durant aquestes dues dècades són molts ja els clients que han passat per aquest allotjament, que té la seva entrada a molt poc més de quilòmetre i mig passat Sant Joan de Missa anant cap a la platja de Macarella. I també són uns quants els que solen repetir sovint, entre aquests algunes parelles d’espanyols que són clients habituals de Morvedra Nou des que obriren les portes en 1998, detall que dona una idea del tracte familiar i personalitzat que intenten donar a l’hotel i que és, de fet i tal i com assegura Victoria Bendito, una de les senyes d’identitat com a empresa. Aquest tracte de tenir en compte les persones és també el que pretenen amb el personal de l’hotel, integrat ara per un equip d’unes 14 persones i que, si més no, fa molts anys que fan feina junts, formant gairebé una família entre ells mateixos.
En general, i si bé hi va haver uns anys en què els més habituals eren clients de nacionalitat espanyola i italiana, en aquests moments, els que conformen la seva base solen ser els espanyols (sobretot en temporada alta), juntament amb els anglesos, alemanys, suïssos i austríacs, anant amb
el temps cap a posicionar-se a oferir allotjament només a adults. Així, els clients de Morvedra Nou com a hotel rural, i dit açò en general, solen ser parelles d’adults (a l’hotel no hi entren menors de 14 anys) que cerquen tranquil·litat i (depenent de la temporada concreta) activitats de senderisme i relacionades amb la natura, també sol i platja, i que a la vegada s’interessen per la cultura de Menorca.
De fet, des de l’hotel o a través seu, a més de servei de restaurant de cuina menorquina (que després en parlarem un poc més), els clients també tenen la possibilitat de gaudir de serveis com el de massatges relaxants o d’altres com de lloguer de velos BTT o d’excursions a cavall o de senderisme pel Camí de Cavalls, des d’on, ja es sap, es pot arribar a les platges del voltant, però també a qualsevol altra o, per exemple, cap a gaudir dels monuments talaiòtics de l’illa.
Per a aquesta temporada, en aquest sentit, des de Morvedra Nou esperen poder seguir dins aquesta línia, malgrat les expectatives en general són lleugerament inferiors a la darrera temporada, que va ser bona, començant amb què la previsió de vols durant la temporada és menor que l’anterior i comptant amb l’eterna problemàtica de la manca de vols directes (i el preu…) en determinades èpoques, com el fet que molts comencen devers mitjan maig.
El restaurant, obert a tothom
Una oferta apart es pot dir que és el restaurant de Morvedra Nou, perquè a més a més de tenir obert per als clients de l’hotel, també hi té per al públic en general de juny a setembre, amb servei de carta de migdia i vespre i sense cap tipus de restricció d’edat (perquè tant hi poden anar fillets com adults).
En realitat, i tot i que durant aquests 20 anys no sempre seguit ha estat obert al públic en general (en alguns moments només hi era per als clients), el restaurant de Morvedra Nou s’ha guanyat ja un cert prestigi en el món de la cuina menorquina, un moment donat amb Joan Bagur com a cuiner i actualment amb Joan Florit com a xef, agafant-ne el relleu després d’estar com a segon de Joan Bagur aquella època i des que fa uns anys Bagur muntés amb Antoni Taltavull el seu propi restaurant Rels.
Ha estat a mesura que han passat els anys que el restaurant de Morvedra Nou ha agafat embranzida i s’ha rellançat com a tal, amb una carta que bàsicament és de cuina menorquina, tradicional però també duita a l’actualitat, amb plats elaborats amb producte local i de temporada en tot allò que es pugui (com ara el de la melosa porcella de Menorca que es desfà a la boca, i que és una de les seves receptes ‘estrella’). Açò també en consonància amb el desenvolupament sostenible del territori que igualment tenen com a idea empresarial.
Text: Joan Mascaró M – Setmanari El Iris. Fotos: Hotel Rural Morvedra Nou