La Lola, una nova manera d’experimentar la gastronomia

L’establiment ofereix “producte km0 i fresc, fàcil de compartir i favorable a la sostenibilitat de l’entorn”

La Lola, una nova manera d’experimentar la gastronomia

Miriam Triay/Ciutadella – La Lola, el nou local de menjar per endur i a domicili, situat a la Plaça dels Pins, 39, és el projecte de n’Aimee, una professional del món de la restauració i d’origen francès, amb el qual volia destacar la importància del producte d’aquí, fresc i sostenible, des d’una experiència conjunta i compartida. Uns objectius que, de moment, s’estan complint amb gran èxit.  

COMPARTIR L’EXPERIÈNCIA

La Lola, una nova manera d’experimentar la gastronomia

“Des de filleta he vist com a casa sempre ha sigut tradició compartir el menjar i les experiències gastronòmiques amb els amics, i volia crear un restaurant, un local, que pogués expressar aquesta idea”. N’Aimee va créixer en el si d’una família a la qual agradava molt organitzar menjars i compartir els diferents productes i plats amb els seus. Així, després d’haver treballat a diversos restaurants de Londres, amb el seu no-parar habitual, i, en gran part, a causa de la Covid-19, la professional va decidir deixar-ho tot i cercar un ambient més tranquil on poder obrir el seu propi local i compartir experiències gastronòmiques amb la gent del seu voltant. “Ja coneixia l’illa i m’agradava molt”. És per açò que la francesa va decidir venir a Menorca a intentar-ho i va topar amb l’oportunitat de muntar La Lola.

PRODUCTE DIFERENT

La Lola, una nova manera d’experimentar la gastronomia

En l’establiment, per tant, hi és molt present aquesta idea de compartir amb les persones del nostre entorn. La veiem en els entrants per picar, com la torrada d’albergínia, l’hummus o la taramasalata -ous de peix, paprika fumada i oli de cibulet-; o també en les cistelles que preparen per a més d’una persona, per marxar a la platja, barca o on sigui, que es divideixen, com bé es mostra en la seva web lalolamenorca.com, segons la seva mida, amb noms d’animals marins típics de l’illa: Vogamarí (per 2 persones), Cranc (4-5), Ferrassa (6-7) i Balena (més de 8).

Després, i ja com a plats individuals, ja que l’experiència de compartir també pot ser amb el local o amb un mateix, La Lola ofereix també ensalades i cocs. Acompanyat tot d’una diversitat de postres, on trobam des de síndries fins a cookies de xocolata i cacauet. La carta és reduïda, però el que ofereix és fresc i de temporada. Miren molt el tipus d’ingredient que ofereixen, ja que el menjar per endur està pensat, en aquest cas, per portar guardat a llocs on hi ha sol i fa calor. Segons n’Aimee “a La Lolacercam la qualitat dels ingredients i la feina casolana, al màxim”, així, el local també presenta el seu propi pa.

En sí, el menú abraça el receptari mediterrani, brindant varietat, però donant més importància al producte que s’utilitza. “Les tapes típiques com patates braves o ous trencats, nosaltres no ho podem oferir, ja que són productes que no poden estar tancats ni guardats durant molta estona. La solució va ser utilitzar  els productes de l’illa i afegir-los a les nostres receptes, ensenyar-los de forma diferent”.

CONSERVACIÓ DE L’ILLA

A tot açò se suma que, i com ja s’ha mencionat abans, des de La Lola també se cerca un producte que sigui sostenible i respectuós amb l’entorn. “També estem molt preocupats per les deixalles del local, i què podem fer per evitar-les”. Així, les mesures que han anat prenent des de La Lola per ajudar a la conservació de l’illa són unes quantes, i abracen diferents tipus d’actuació. “Intentem, al màxim, no utilitzar plàstics. Emprant cartó o altres tipus de productes o accions substitutòries”. Entre aquests productes, trobam les lates d’aigua. Un tipus d’envàs, que no és de plàstic, que es pot reutilitzar infinitament i que, a més, ofereix un percentatge dels guanys a la preservació dels oceans. “Té molt de sentit abraçar aquesta alternativa, quan vivim en una illa rodejada d’aigua”. Pel que fa a les accions substitutòries trobam “la reutilització de tuppers a través de l’aplicació Bûmerang, que et permet endur-te el menjar a dintre d’un envàs que et deixa el local, però que s’ha de tornar al cap de dues setmanes. Sense cap cost addicional, en cas que es torni en el temps demanat”.

Una altra aplicació que el local està utilitzant per evitar les deixalles innecessàries és el Too good to go, que serveix per no tirar el menjar que ha sobrat aquell dia, ja que, el client de l’aplicació, pagant una quantitat bastant simbòlica, s’emporta un paquet de menjar sorpresa. És a dir, l’establiment, en aquest cas, La Lola, amb el menjar que no s’ha venut, prepara diferents paquets, més grans o petits segons el preu, de productes que el client desconeix. És una aplicació que ofereix un benefici mutu, el local no ha de tirar el menjar sobrant, i el client es pot emportar l’àpat per 3 euros.

La Lola, el local que, tot i conservar el nom del seu predecessor, brinda un tipus de menjar i servei totalment diferents del que estem acostumats, utilitzant producte fresc, menorquí, sostenible i per compartir l’experiència. El jove establiment de la Plaça dels Pins s’ha començat a posicionar en el mapa gastronòmic menorquí i, encara que ara només ofereixi servei de migdia, de cara a l’any vinent ja es contempla la possibilitat d’obrir també per al sopar. Un tipus de producte diferent i necessari per a l’illa, els illencs i visitants.