Les festes patronals menorquines convertides en dos licors

El bartender Àngel Allès Camps ha aconseguit traslladar a una copa els sabors propis de les celebracions tradicionals de l’illa

Les festes patronals menorquines convertides en dos licors

Les festes patronals de Menorca s’identifiquen amb uns sabors concrets. A la taula, no pot faltar la xocolata desfeta i l’ensaïmada, uns productes que tradicionalment es prenen sucant l’ensaïmada dins el líquid, que pot ser fred o calent, depèn del gust de cadascú. També és indiscutible el protagonisme de la pomada o gin amb llimonada, la beguda estrella de la celebració. Un bartender menorquí, Àngel Allès Camps (conegut també com a Shake in Menorca), ha fet una passa per convertir aquest ritual festiu en dos licors, que prest s’obriran camí segurament als millors locals de l’illa. 

L’origen d’aquests licors el trobam en la revista especial DFerreries editada per aquesta empresa per a les festes de Sant Bartomeu. Allès hi té una secció pròpia, on proposa còctels per a cada moment. En aquesta ocasió, va decidir crear dos licors que li recordessin dos moments específics de la festa. “Per una banda, el berenar familiar amb xocolata i ensaïmada, per recordar aquell sabor de l’ensaïmada acabada de fer i la trobada familiar. Per altra, l’estona de xauxa al carrer, quan s’entreguen les canyes verdes i se sent aquella olor de gin i canya verda”, explica. El resultat d’aquesta idea són dues creacions que es van poder degustar a la presentació pública de la revista, a Ses Sucreres: un licor de xocolata i ensaïmada, i un altre de gin amb canya verda i alfabeguera, que van obtenir una excel·lent resposta de les persones assistents. 

No és la primera vegada que aquest jove creador inventa combinacions de sabor. Aquesta passió va començar, explica, “a Barcelona, quan estava fent feina darrera una barra. L’estona que podia dedicar a la cocteleria em feia sentir feliç i còmode, per malament que hagués anat el dia. A partir d’aquí, vaig anar veient i estudiants a grans coctelers, que van creant, innovant i mesclant productes diferents que mai no hagués pensat. Llavors vaig pensar que jo també ho podia provar”. I a partir d’allà, ha anat creant còctels, combinacions i també els seus propis licors, tot i que moltes vegades com a proves i per anar evolucionant. Ara, és molt possible que alguna de les seves creacions acabi al mercat. 

I és que ell entén la cocteleria “com una part més de la gastronomia. Hi ha sabors que mai pensaries que es poden trobar en format líquid i es pot esbrinar la manera de fer-ho. Igual que la gastronomia sòlida està evolucionant, la gastronomia líquida també. La cocteleria és un complement del menjar, i no ha de quedar enrere. Açò és el que m’ha duit a provar coses diferents. No és el primer licor que prov de fer, i és a través d’anar fent proves com es millora i s’aprèn”. 

Els productes que empra per a les seves creacions són en la seva gran majoria cent per cent menorquins. És el cas també d’aquestes dues creacions, que han estat elaborades amb elements de l’illa, com el gin, algun licor de la marca Xoriguer, ensaïmades de Can Sastre, canya verda del camp menorquí, alfabeguera sembrada per ell mateix... I algun ingredient que de moment es guarda per ell. Només el sucre és de fora de l’illa. 

I és que Menorca té molt per oferir a nivell gastronòmic, també en la part líquida de la gastronomia. L’oferta de locals ha crescut als darrers anys i, amb ella, també apareixen talents que aposten per una evolució que permetin fer de la cocteleria una modalitat amb força i personalitat pròpia, amb capacitat per posar Menorca dins una copa més enllà de la típica pomada. Àngel Allès Camps (Shake in Menorca) és un d’ells. 

  • Publicitat
    El Iris