Piqniq comença la seva sisena temporada a un nou local al Carrer Seminari

Per Itziar Lecea

Piqniq comença la seva sisena temporada a un nou local al Carrer Seminari

Franck i Valérie són una parella francesa que el 2016 van irrompre a Ciutadella amb un nou concepte de menjar per llavar: Piqniq. Cuina sana i senzilla envasada i llesta per a gaudir a la natura. Aquesta temporada han canviat d’ubicació. Del carrer Sant Pere han passat al Carrer Seminari, on l’amplitud del nou local els ha permès expandir el seu amor pel producte elaborat de forma artesanal i de qualitat. Valérie ens explica com han estat aquests primers anys de Piqniq a Ciutadella.

Com vau iniciar el negoci?

Comencem el negoci a la primavera de 2016, tot i que vam arribar a Menorca el 2015, des de França. Allà teníem un restaurant, però necessitàvem un canvi de vida i busquem un lloc en el qual començar de nou i que ens agradés. Així, el 2013 trepitgem Menorca per primera vegada. Teníem clar que volíem partir a una illa de la Mediterrània. Coneixíem Mallorca i Eivissa. Però el 2013, quan vam arribar aquí, ens vam adonar que era la millor opció per a aquest canvi que buscàvem.

I després de sis temporades, cada vegada hi ha més Piqniq per endur.

Aquesta és la sisena temporada que vam començar, en un nou espai i amb més opcions per als clients. Durant els primers anys vam estar en un petit local al carrer Sant Pere, en ple centre. I no ens hem anat molt lluny. Obrim aquesta primavera de nou al carrer Seminari, en un espai molt més gran. Això ens ha permès ubicar nous serveis, com la nevera de plats freds, en què sempre tenim menjar, postres i begudes preparades i llistes per emportar, de manera que s’evita temps d’espera. També tenim espai per a poder realitzar encàrrecs per telèfon i guardar fins a l’hora que el client ve a recollir-lo, que també estalvia molt de temps. Quan algú ve a per un Piqniq el que vol és poder tenir la seva comanda el més aviat possible per anar-se’n i aprofitar el dia a la platja o d’excursió.

El nou local mostra a més una gran varietat de productes que no són d’elaboració pròpia.

Teníem molt espai, i vam pensar que havíem de aprofitar-lo per oferir més productes locals, tipus gurmet. Però també tenim productes de França, especialment de Tolosa, d’on som. Fins i tot hem portat vins francesos i de la península. També tenim productes vegans i bosses i cistelles per portar un pícnic còmodament. Tots els productes que vam triar per posar a les nostres prestatgeries els hem escollit perquè ens semblen interessants per als nostres clients. Però que a més tenen un valor de sostenibilitat. Per exemple, tenim unes confitures portades de la zona de l’Empordà que són artesanals, elaborades amb fruits madurs, de qualitat. Que els productes que tenim aquí s’ajustin als nostres valors és molt important.

I quins són aquests valors?

Cuidem molt tant el format com el contingut. Pel que fa al format, fem servir sempre embalatges que són el més respectuosos amb el medi ambient possible. A més que els clients poden portar els seus propis envasos. No obstant això, el nostre establiment ofereix menjar per emportar, de pícnic, i no tothom pot venir amb els envasos de casa. Per això busquem sempre proveïdors que ofereixin alternatives sostenibles. No fem servir plàstic. Els envasos en els quals presentem els nostres plats, encara que semblin plàstic, estan fets de blat de moro i es poden compostar. El problema és que no aguanten la calor i no permeten plats calents, que envasem en paper kraft.

¿També pel que fa al producte que feu servir per elaborar els vostres plats?

Teníem molt clar des del principi que volíem utilitzar el màxim de producte local per a les nostres elaboracions. Era una filosofia que ja aplicàvem al nostre restaurant de França, en un petit poble amb un mercat meravellós. I aquí hem seguit amb la mateixa idea. En arribar a Menorca ens vam adonar que el producte local és de qualitat, natural. No obstant això, també vam veure al principi que era complicat trobar alguns productes cultivats a l’illa, com la fruita, que fem servir molt per fer els nostres sucs. Menorca és una illa més ramadera que agricultora, de manera que de seguida vam veure que per tenir bona carn o derivats lactis no tindríem problemes. Però la part de conreu, especialment la fruita, seria complicat. En els últims anys han sorgit més iniciatives, de manera que tenim més varietat. A poc a poc s’està diversificant el producte d’horta i fruiters.

Esteu a gust en el nou espai?

Estem bé, perquè és un carrer, el del Seminari, per la qual passa molta gent. A més, a Ciutadella les notícies corren ràpidament. I abans que obríssim ja hi havia moltes persones que sabien que havíem canviat de local. Tenim a més la sort de d’haver sigut molt ben rebuts per la gent de Ciutadella, tenim moltíssims clients locals, que ens han donat suport des del principi, i els estem enormement agraïts. I a més de totes les edats! Ens vam adonar especialment durant l’any passat, quan vam obrir després el confinament. Ens sentim molt estimats per totes les mostres de suport que vam rebre en un moment complicat per a tothom. A més, tot i que encara no parlo menorquí -sí el castellà, que he après des que vaig arribar a l’illa en 2015- la gent és molt comprensiva i amable. El suport que ens brinden els nostres clients ens ha permès contractar a més persones, com Marc, que és d’aquí.

¿Com es presenta el segon estiu de pandèmia?

La nostra idea és podi allargar la temporada més que altres anys. Fins a principis de gener. Veurem com va tot, però ens ve de gust provar més enllà de final d’octubre, que és quan acaba la temporada turística i solem tancar. Som conscients que la tardor a Menorca és meravellós, i el temps sol ser bo. Hi ha moltíssimes persones que vénen a fer esport en aquestes èpoques, de manera que es porten el seu Piqniq a primera hora del matí.

Sempre vau tenir en ment oferir el format Piqniq?

No, al principi volíem obrir un restaurant clàssic. Però vam tenir alguns problemes amb un parell de locals. Ens vam plantar el febrer de 2016 sense tenir res organitzat, així que vam canviar de projecte a última hora. Havia vist un local molt petit, al carrer Sant Pere, en què era impossible fer un restaurant. Però com havíem fet picnics durant l’hivern, vam pensar que podria ser bona idea oferir aquest tipus de servei en el nou local per a la gent que viu aquí i també per als visitants. Així va sorgir el format de Piqniq, menjar per emportar pensada per ser gaudida en la naturalesa.

  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicitat
    El Iris