David Baret- Ciutadella. Any rere any l’oli que s’elabora a Menorca agafa més volada a causa de l’interès creixent per recuperar-ne la seva producció i prova d’això, va ser la bona acollida que va tenir dijous la presentació de la collita 2021 d’oli ecològic, acompanyada per un tast guiat a càrrec de l’expert Pere Cabré on es van presentar les marques Estancia de l’Aire, AlParico, Llucasaldent Gran, Morvedra, Son Felip i Binissaida. Un acte fins ara poc habitual a Menorca i que va promoure l’Associació d’Oli de Menorca en una espècie de doble funció a Maó i Ciutadella. Els assistents no només vam poder conèixer de primera mà quina es la realitat que viu l’incipient sector de l’oli a l’illa sinó que també ens van regalar un coneixement més profund sobre les seves propietats i una introducció al tast sensorial, olfactiu i gustatiu en primera persona de la mà d’un gran coneixedor com és el reusenc Pere Cabré.
Actualment, l’oli d’oliva que trobem a Menorca es fa amb les varietats d’arbequina, empeltre, koroneiki i picual, destacant per tenir un índex d’acidesa i de peròxids baix, a més d’impregnar-se d’unes característiques que venen determinades pels sòls, la climatologia o l’elevada mineralització, causa molt probable per la sal marina. Tot aquest pòsit coadjuva a obtenir un oli d’oliva verge extra amb uns atributs que son particulars com recordava durant la presentació de l’acte l’actual President de l’Associació d’Oli de Menorca, Josep Maria Quintana. Els olis que es van poder tastar formaven part de la collita i molta que es va fer entre el curt període que va d’octubre a novembre de 2021, un detall significatiu per entendre que estem davant d’un producte de gran qualitat ja que tot el temps que es trigui entre collita i premsa juga en contra. “A Jaen, per exemple, la collita triga dos mesos pel sol fet que la quantitat d’olives a collir és molt més elevada i és materialment impossible córrer més. Per tant, la oliva collida el primer dia que obre el molí i la oliva collida el darrer dia que tanca dona com a resultat un oli ben diferent. A Menorca la producció és molt més petita i en aquest sentit la collida es pot concentrar quan la oliva està al punt òptim, passant a premsa en pocs dies” va explicar Cabré. A l’acte hi van ser presents també el Conseller d’Economia i Territori del Consell Insular de Menorca, Josep Pastrana i el Director General de Polítiques per la Sobirania Alimentària del Govern Balear, Aram Ortega.
Moment present
A dia d’avui a Menorca es té constància com a mínim de la presència de plantacions d’olivar a 45 finques amb un nombre d’arbres al voltant dels 43.000. El nombre de tafones també ha crescut i actualment hi ha 5 finques que tenen moli propi. Actualment l’Associació d’Oli de Menorca està formada per 16 socis que tenen plantades unes 12.000 oliveres de varietats diferents. L’interès per recuperar la seva producció a l’illa ha fet també que des de l’Associació Oli de Menorca s’estigui promovent la declaració d’Indicació Geogràfica Protegida abans d’arribar algun dia a la Denominació d’Origen, per tal de poder identificar clarament la seva procedència i això també els implica elaborar un oli com a membres de l’associació que està inscrita en el Consell Regular de Producció Agrària Ecològica de Balears.
Llegat
Si bé es cert que històricament Menorca mai no ha estat una grana productor d’oli, el vincle de l’illa amb aquest producte és ben palès amb la presència de restes arqueològiques identificades com a molins així com instal·lacions dedicades a la producció d’oli que daten del segle II abans de Crist tal com va explicar l’actual president de l’Associació d’Oli de Menorca, Josep Maria Quintana. També hi ha diferents topònims com S’Olivaret a Ciutadella o la Cova de s’Oli a l’Alaior que ho recorden i per descomptat a la cuina com ingredient principal, tot destacant la salsa maonesa elaborada amb ous i oli d’oliva o un plat reconegut com l’oliaigu, fet precisament a base d’oli, aigua i tomàtic. El vincle entre el territori, l’oli i la cultura menorquina ha creat un producte que ha anat adquirint amb el temps una reputació demostrada i en aquest sentit, en el seu dia l’Oli de Menorca va ser inclòs en el Catàleg d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears tot just fa dos anys va recordar Quintana. El proper pas serà aconseguir la IGP.