Aquest servei, tot i que ara només és prestat per l’empresa privada Pescaturismo, està regulat a les Illes Balears per un decret estatal i un d’autonòmic, que en el nostre obliga que sigui participat per més del 50 % del sector pesquer, ja siguin pescadors o bé confraries, i que només l’exerceixin pescadors professionals.
El que es pretén, segons Mercant, «és que el pescador no hagi d’augmentar l’esforç de pesca per augmentar el seu jornal, així com diversificar el sector turístic». A més, ha afegit, es tracta d’una activitat que «ajuda a conèixer les nostres tradicions i el peix d’aquí», i que n’incentiva el consum. Un peix que, com ha assegurat el director general, «és igual o més bo que el que ve de fora».
El 2016, en el primer any d’activitat, es van fer un total de 4 excursions amb 20 persones; el 2017, 160 excursions i 371 persones; el 2018, 285 excursions i 800 persones; i el 2019, fins al mes de juliol, ja s’han fet 184 excursions amb 458 persones, però la previsió per a tot l’any és arribar a aproximadament 1.600 persones en total i fer més de 300 excursions, i, així, duplicar les xifres de l’any passat. A hores d’ara, hi ha 40 barques que ofereixen aquest servei a les illes, i el nombre va en augment cada any.
Un altre dels principals objectius d’aquest projecte és el d’incentivar que els joves vulguin fer feina a la mar. El relleu generacional és un dels reptes més complicats al qual s’enfronten els pescadors professionals. Amb aquesta modalitat, segons Mercant, «s’aconsegueix modernitzar l’activitat i la seva visió per part de la gent».
La creixent dinamització d’aquesta activitat, tant a Mallorca com a Menorca, fa que les expectatives siguin molt bones i que hagi augmentat molt l’interès des d’Eivissa i Formentera, on encara no està tan estesa. Segons Mercant, a altres territoris com València els pescadors ja han començat a seguir aquest model i, fins i tot, s’ha elaborat un decret nou. Pescadors gallecs, catalans i murcians també hi estan interessats.