D’Algeciras a Ciutadella: la trajectòria empresarial i familiar de Paco Carrasco

Ha rebut el reconeixement a la seva trajectòria per l'APEGIB

D’Algeciras a Ciutadella: la trajectòria empresarial i familiar de Paco Carrasco

Va arribar a Ciutadella quan tenia 6 anys d’edat, i ara, el proper 13 de juny en farà 75. Ja jubilat, i amb gairebé una cinquantena llarga d’anys al capdavant de diversos negocis sobretot en el món de la restauració i hostaleria, en Francisco ‘Paco’ Carrasco Rubio (Algeciras -Cadis-, 1943) acaba de rebre el guardó a la trajectòria empresarial dels Premis Gastronòmics Menorca 2017 que atorga anualment l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Balears.

D’aquesta trajectòria, per ser avui en dia tot un referent dins d’aquest món de la restauració, sense dubte en destaca, i sempre juntament amb la seva esposa Juana Florit Bosch (Ciutadella, 1947), la fundació en el seu moment del bar-cafeteria Ses Voltes, conegut com a Can Carrasco, i que, ampliat i reconvertit, actualment condueixen els seus fills com a Espai Gastronòmic Ses Voltes. En coneixerem la seva història des dels inicis a través del mateix Paco Carrasco, que abans de dedicar- se a la restauració, en temps difícils de postguerra, va obrir-se camí també fent altres feines des de ben petit.

L’arribada a Ciutadella i el reagrupament familiar

En Paco Carrasco Rubio fou el cinquè dels set fills que tingueren en Bartolomé Carrasco i na Maria Rubio. Ell va néixer a Algeciras l’any 1943 i tenia devers dos anys quan son pare se’n va anar cap a Menorca a fer feina com a capatàs de barrubins, primer a la Base Naval de Maó i després a les obres d’ampliació del mirall d’aigua del port interior de Ciutadella, fent forats amb la barrina per col·locar- hi explosius per guanyar terreny d’aigua a la terra. Després de son pare, cap a Menorca van anar venint alguns dels seus germans majors, i al final, en 1949, fou la resta de la família, encapçalada per sa mare i també amb ell i la resta de germans, qui, reagrupats, s’instal·laren ja a Ciutadella.

Va ser quan tenia 8 anys, i després d’haver anat a l’escola dels salesians, que en Paco Carrasco va fer la seva primera feina fora de casa, treballant de sabater a can Gaspar Aguiló durant unes setmanes, i anant després a fer-ho, també de sabater, a ca mestre Pepe Juaneda del carrer Mallorca. Aquella època coincidí també amb la mort de son pare, en Bartolomé Carrasco, qui, per mor de la seva feina, caigué malalt dels pulmons i moria a Palma quan tenia 52 anys d’edat.

A Ciutadella, la seva família, amb la mare al capdavant, s’obria camí com bonament podia, i després d’un any i en quedar-se sense ‘cortes’, en Paco Carrasco se’n va anar uns nou mesos al lloc de Sa Marjal Nova a fer de missatge i com a ‘mantingut’. Encara després tornà a entrar a Ciutadella i, fins als 15 anys, va fer de sabater amb mestre Conrado Llabrés.

La bijuteria, Galerías Carrasco i l’inici del bar-cafeteria

Dos anys després de la neu, com així ho recorda ara en Paco Carrasco, l’any 1958, va ser quan el seu germà major, en Tolo, va muntar la fàbrica de bijuteria a Ciutadella, amb tots els germans Carrasco Rubio anant-hi a treballar. I va ser al cap d’uns anys quan, començant a donar vida a la seva part més emprenedora i veient com a Ciutadella hi començava a venir turisme pel centre sense que hi hagués botigues específiques de ‘souvenirs’, en Paco Carrasco proposà als seus germans de muntar-ne una davall ses Voltes.

Dit i fet, devers el final de la dècada de 1960, els germans compraren l’edifici del carrer Josep M. Quadrado 22 (allà on abans, i com una mena de ‘premonició’ pel que vindria després, s’hi ubicava l’antiga fonda Mercadal) i muntaren aquell negoci que, amb el pas dels anys i ajuntant-ho amb llogar també el que més endarrere fou el bar de Can Bueno, es convertiria en Galerías Carrasco, no només amb regals i ‘souvenirs’ sinó també com a botiga de venda de joguets d’una ja certa tirada entre els veïns de Ciutadella.

Casat l’any 1968 amb na Juana Florit Bosch, i amb el matrimoni Carrasco Florit tenint cinc fills des de llavors i fins al 1977 (Mari Carmen, Tolo, Tona, Diego i Carlos), van passar una desena d’anys des de l’entrada en funcionament de Galerías Carrasco quan en Paco i na Juana, devers el final de la dècada de 1970, en compraven totes les accions als seus germans i iniciaren el seu particular periple davall ses Voltes, tirant a poc a poc i de cada vegada més cap al món de la restauració i de l’hostaleria, encara que no deixant mai tampoc el tema dels regals i els ‘souvenirs’.

L’1 de maig de 1982, i encara amb la meitat de l’edifici dedicat a botiga, inauguraven allà el bar- cafeteria Ses Voltes, Can Carrasco, i entre 1983 i 1984, ara fa ja uns 35 anys, ja va estar tot dedicat a la restauració, ampliant i transformant a poc a poc l’espai inicial encara amb la compra d’on s’ubicava l’antic bar de Can Bueno (que ja tenien llogat primerament), amb la casa coneguda com la ‘de ses Tiretes’ i amb el dalt de la Gesa.

D’aquell primer moment, i just posteriors, com a bar-cafeteria, és recordada encara per molts la carta d’una trentena de varietats de gelats d’elaboració pròpia que oferien (cosa que va ser una novetat i que va durar fins que ho van deixar per dedicar-se més a la part de restaurant i en considerar que no els sortia prou a compte si també ho volien oferir a l’hivern). I també per la de les pizzes, que en realitat fou, si més no, una de les primeres pizzeries en obrir les seves portes a Ciutadella, cosa que actualment, ampliada, encara perdura amb un bon èxit entre els ciutadellencs i visitants.

Bona part de la ‘culpa’ d’aquesta bona evolució de les pizzes, però en aquells moments també dels gelats i de tota la part de la cuina (que també ha deixat petjada entre els seus fills), és de na Juana Florit Bosch, que comptava ja al seu darrere amb l’experiència de provenir d’una família dedicada tradicionalment als forns de pa i les pastes (Can Diego) i que es considerada com a “pilar fonamental” de tota aquesta història per part del mateix Paco Carrasco.

El grup creix amb la família i l’emblema de l’Espai Gastronòmic

Amb el temps, i amb la base de la pròpia família Carrasco Florit com a columna vertebral del negoci, no només és aquell bar-cafeteria Ses Voltes que va anar prosperant i ampliant continguts, sinó que fou la gestió del propi grup que s’incrementà (formant Recibaria), veient-ho ara, amb els fundadors Paco Carrasco i Juana Florit ja jubilats, com una “satisfacció molt important”.

Si bé amb l’anar aquell local de davall ses Voltes cap a la restauració íntegrament va desaparèixer d’allà la part de botiga de regals i ‘souvenirs’, no van estar gaire temps en obrir-ne una altra, en una mena de continuació però a un altre lloc. Així, en aquesta part, l’any 1985 compraven un local a Cala Galdana, a la part de Ciutadella, per muntar-hi una botiga de regals i ‘souvenirs’, que encara ara gestionen. Afegint-s’hi més endavant una altra botiga amb aquest gènere a Cala en Blanes, agafant el nom d’Art i Olors.

I si d’aquesta part actualment se n’ocupen les dues filles dels Carrasco Florit, de la part de restauració són bàsicament els tres fills qui la gestionen, amb l’actual Espai Gastronòmic Ses Voltes com a emblema però també amb els restaurants Cuore de Cala en Blanes i des Port al port de Ciutadella. Açò també apart d’encuidar-se’n per exemple de la central, també amb magatzem i oficines, que tenen al Polígon Industrial i del servei a domicili Ses Voltes a Casa del carrer de Sor Àgueda.

En aquest camí d’en Paco Carrasco i la seva família en el món de la restauració, apart de tota la seva família i, és clar, també d’atres persones, una de les peces importants dins el grup al llarg dels anys, i segons que explica en Paco Carrasco mateix, ha estat, i és encara ara, en José Bosch, que actualment té 54 anys i que va entrar a treballar amb ells quan tenia 12 anys, fent de dependent a les antigues Galerías Carrasco. Al llarg dels anys, Bosch ha fet gairebé totes les feines possibles dins el grup, “allà on el necessitàvem” diu en Paco Carrasco, fos de cambrer, de cuiner o d’oficinista, essent actualment un dels més de 100 treballadors amb què compta el grup (són més de 100 durant els tres mesos d’estiu). En aquests moments, José Bosch també és el president de l’Associació de Cafeteries i Restaurants de Menorca de CAEB, càrrec que desenvolupa després d’agafar el relleu, precisament, d’en Paco Carrasco, que fou l’anterior president duant quatre anys.

També, precisament, com a dada interessant i rodona, s’ha de destacar que aquest passat 13 de març es va complir una dècada de la inauguració d’aquell ‘antic’ bar-cafeteria de davall ses Voltes reconvertit en Espai Gastronòmic Ses Voltes, sense dubte, en aquells moments, deu anys endarrere i ja amb els seus fills al capdavant, també un model d’innovació, i encara actualment. Açò en el sentit de ser, amb diversos ambients gastronòmics i amb servei durant tot el dia i durant tot l’any, tot un restaurant d’avantguarda sense perdre ni l’encís ni l’emotivitat de la tradició culinària, oferint una cuina amb producte local en tot allò que es pugui i que, duita a la modernitat (emprant els recursos i les tècniques d’ara), transporten a les pròpies arrels.

Text: Joan Mascaró M. Fotos: J.M.M./Paco Carrasco

  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicidad
    El Iris