Dolçamar, la mel amb més premi de Menorca

Dolçamar, la mel amb més premi de Menorca

Ha rebut enguany, entre altres. el premi al millor producte de la Fira Arrels (mel Dolçamar i camamil·la d’Aromamil·la); i l’Associació de periodistes i escriptors gastronòmics de Balears el va reconèixer com a millor promotor del producte local. Però els premis fora de la costa menorquina també li cauen com a ditades de mel. L’any passat, n’Antoni Anglada va fer la millor mel d’Espanya i, en aquests moments, el seu producte és emprat a un curs dels millors tastadors de mel del món a Bolonya, Itàlia. Un recorregut que comença a les tanques de l’illa.

N’Antoni Anglada va emprendre el projecte de Dolçamar farà uns vuit anys, amb 175 casetes repartides per tota Menorca: a Ciutadella, a Es Mercadal, a l’Albufera de Fornells, Es Migjorn, Es Castell i Alaior, a Addaia. Aquesta setmana l’hem acompanyat a veure una de les tanques que en aquests moments estan en producció.

Dolçamar, la mel amb més premi de Menorca

Pels no experts, com funcionen les casetes d’abelles?

La biologia de les abelles és molt curiosa, perquè l’abella reina va ponent ous en funció del flux de nèctar que entra a la caseta. A la tanca que som avui és plena d’albons, que és una planta que estimula molt a la reina perquè comenci a posar. Una caseta pot arribar a tenir entre 40.000 i 50.000 abelles, enguany una mica menys perquè com que ha plogut poc, la reina no està tan estimulada. Està tot molt sec, però està per veure com reaccionen. Ara mateix hem d’estar molt atents.

I com funcionen els rols de l’abella reina i la resta?

La diferència entre la reina i una obrera o mascle és l’alimentació. La reina sempre menja gelea reial i les obreres mengen mel. Quan són cries mengen una pasta feta de pol·len de flors i nèctar i es desenvolupen i fan la metamorfosi dins les cel·les i neixen adultes. Una reina viu 3-4 anys i una obrera viu un o dos mesos. Tres mesos màxim a l’estiu, que és quan no hi ha floració i no fan tanta feina. Quan deixa d’haver-hi nèctar la reina deixa de pondre ous i només posa el mínim per mantenir la caseta interior.

Dolçamar, la mel amb més premi de Menorca

Semblen unes abelles bastant tranquil·les…

A jo m’agrada fer feina amb aquest tipus d’abelles. La immensa majoria d’apicultors, que no són formats, treballen amb abelles agressives, no seleccionades. Les de Dolçamar, són la majoria abelles que he anat seleccionades perquè siguin més pacífiques, que és la característica més fàcil de seleccionar genèticament. En dues o tres generacions, és a dir, un any, es poden aconseguir abelles més pacífiques. És molt desagradable fer feina amb abelles agressives.

I com funciona una caseta d’abelles?

Hi ha una càmera de cria baix, que no es toca mai. I a la part de dalt és on fan la mel. La mel de primavera està llesta per Sant Joan. Però també faig mel a finals de tardor i mitjans d’hivern. A la tardor la trec a l’Albufera de Fornells, amb xipell i romaní, amb el que fan una mel fosca, forta. És una molt bona mel.

Quins són els problemes que pot tenir una caseta d’abelles?

Si una caseta quedés orfe de reina, per exemple, les obreres tot d’una ho notarien. La reina transmet feromones a través de les potes, i les obreres reconeixen l’olor que la reina va deixant quan camina. Llavors les obreres, quan noten que ja no hi ha reina perquè ha mort o perquè és vella, la substitueixen. Agafen els ous acabats de posar de la reina vella i modifiquen les cel·les per alimentar les larves amb gelea reial. Es pot fer de manera artificial també.

Ha de ser fàcil vendre mel amb tants de premis com la de Dolçamar

Dolçamar, la mel amb més premi de Menorca

Mel de Menorca n’hi ha poca i es ven tota. Però l’hem de saber vendre millor. Per açò vaig treure el pack premiat a la fira Arrels, perquè vull desenvolupar maneres de posar en valor els productes de Menorca, respectant la marca i l’origen de tothom. A altres llocs saben vendre el seu producte amb uns criteris de marca i embalatge. Els productors menorquins sabem fer productes d’altíssima qualitat, només fa falta veure els premis en els formatges. L’any passat vaig fer millor mel d’Espanya, amb tastadors professionals de mel, en un país que és un gran productor de mel d’altíssima qualitat. El problema gros és la invasió de la mel xinesa, que és de molt més baixa qualitat. Exportam molta mel de molt bona qualitat. I importam per consum intern la més dolenta del mercat.

I com es pot fer front a una competència tan agressiva com la xinesa?

Ara hem fet una passa grossa, amb un decret del Govern que obliga a posar l’origen a l’etiquetatge. Abans, només obligaven a posar si era o no europea, i així i tot hi havia molta mel que era un 99% xinesa i un 1% europea.

Quin és el futur de Dolçamar?

L’any 2023 vull arribar a les 500. L’any passat vaig fer 1.300 quilos de mel. Enguany està per veure. A Menorca i Balears en general, es fa mel excel·lent, i ara es comença a valorar. Al premi de l’any passat em van dir que “és la primera vegada que tastam una mel amb una riquesa organolèptica tan gran, amb tants de matisos de gust, color, textura, aroma…” Aquesta mateixa mel és ara mateix a un curs a Bolonya, Itàlia, on es formen els millors tastadors de mel del món. És una altra manera de donar a conèixer el producte de la terra.