El president dels restauradors de CAEB, José Bosch, analitza la Mostra de Cuina i l’actual temporada turística

El president dels restauradors de CAEB, José Bosch, analitza la Mostra de Cuina i l’actual temporada turística

La mostra de Cuina Menorquina torna. La catorzena edició de l’esdeveniment organitzat per Restauració Menorca i CAEB es celebrarà del 22 de setembre al 8 d’octubre, i enguany recupera participació i empenta. El president dels restauradors de CAEB Menorca, José Bosch, repassa aquesta iniciativa i també el moment del sector.

Com es presenta aquesta edició de la Mostra?

Molt bé. Hem igualat el rècord de participació de 37 restaurants, i hem millorat la distribució dels participants. A la banda de Maó costava més que se sumessin locals, i enguany en tenim uns quants que participen, i també és molt forta l’oferta de restauració a hotels rurals. Per tant, esteim molt contents, perquè també hem aconseguit una fita que ens feia molta il·lusió, com és anar a presentar la Mostra a Mallorca. El nostre és un esdeveniment desestacionalitzador, i vam tenir una acollida fabulosa i una gran repercussió. Volem dur gent a la Mostra, i tot açò hi ajuda.

Per què creu que enguany hi torna a haver tant bona participació de restaurants?

Influeix molt com va la temporada. L’any passat, per exemple, la gent estava esgotada. Enguany hi ha més incertesa, la gent no sap com anirà el final de temporada, i la Mostra és una eina que pot ajudar a facturar més. Hi ha restauradors que em diuen que tenen molta feina i no poden participar, i ho entenc perfectament. La nostra és una associació empresarial, i la Mostra és un esdeveniment per facturar que, a més, promociona el producte i la cuina d’aquí, i que si a més aconsegueix que a les cartes dels restaurants s’hi consolidin plats menorquins, ja és genial.

Per tant, que hi hagi més restaurants inscrits vol dir que la temporada va coixa?

Crec que aquests dies s’han fet alguns comentaris injustos, dient que la temporada ha anat malament. No podem comparar aquest any amb el 2022, un any on veníem de restriccions, de gent que no havia pogut sortir i de doblers dins la butxaca. Quan acabem la present temporada crec que els nombres de facturació del sector seran similars als de 2019. Altra cosa són els costos, que han pujat moltíssim, però no ens podem queixar de que ha estat un any dolent, perquè no ho ha estat. Tenim les hipoteques pels núvols, la cistella de la compra disparada… I tot i açò hem tingut el que hem tingut i el que encara seguim tenint, perquè hi ha alguns restaurants on encara costa trobar taula. És injust dir que estem tenint una mala temporada.

Aquest estiu l’economista Guillem López Casasnovas deia en una entrevista a El Iris que potser tenim massa oferta, i que alguns negocis aquest estiu s’han excedit en pujar preus i no fer el mateix amb la qualitat. Pronosticava fins i tot que hi hauria una regulació de l’oferta perquè alguns no podrien sobreviure…

Hi estic totalment d’acord. Qui s’hagi passat en preus i no serveixi una qualitat a l’alçada d’allò que vol cobrar serà regulat pel mercat. Fa quatre anys jo ja vaig dir que som un sector sobredimensionat, i avui dia encara ho som més. Que tinguem una demanda amb més poder adquisitiu no vol dir que ara tots ens haguem de dedicar a aquest nou públic. Els anys de pandèmia ens han mostrat que aquesta mescla de turisme que tenim a Menorca (touroperadors mesclats amb viatgers que venen pel seu compte, amb francesos, nacionals…) no és una fórmula dolenta. L’any 2021, quan els hotels estaven plens de turisme nacional, va ser un caos. Ciutadella era un caos, les urbanitzacions els fosquets estaven buides… En canvi, quan funciona la fórmula mixta, tenim turistes diversificats que demanden una oferta diversificada. És cert que molts turistes s’han convertit en viatgers, però no podem pretendre que tot el turisme sigue així, perquè perdrem el seny com ja ho vam fer el 2021. Crec que no ho tenim tant malament.

Que hi hagi tants restaurants apuntats a la Mostra vol dir que la cuina menorquina segueix de moda?

Sí, és una cosa que fa uns anys que funciona. Com que el turista es converteix en viatger, té interès, i posar plats de cuina menorquina a la carta es converteix en una opció comercial. Abans alguns restaurants oferien aquests plats per una qüestió romántica, i ara s’està convertint afortunadament en una opció que et permet que surtin els nombres. Duim el mateix camí que els vins de Menorca. Fa uns anys era estrany trobar-ne, i ara quasi tothom té vins de l’illa.

La cuina menorquina als restaurants està enfocada a la gent d’aquí o als turistes?

Els menorquins hi arribarem, però encara gairebé tots podem degustar cuina menorquina bona a casa de la mà de les nostres mares o àvies. No ens fa falta anar a un restaurant per trobar-la. Arribarà un punt que açò no ho tindrem, i llavors veurem més que mai el valor d’haver-la conservada als restaurants.

L’efecte de ser l’any passat Regió Europea de Gastronomia encara perdura?

Qui va posar els doblers per aquest esdeveniment va ser l’administració, i va anar molt bé. El balanç és molt positiu, a base de molta feina. Va acabar l’any i tothom va fer un alè. No podíem seguir al ritme de l’any passat, perquè no hi havia pressupost, però crec que l’esdeveniment ha donat fruit i que l’efecte es mantindrà. També és cert que hi ha hagut eleccions, que cap governant no es volia comprometre més enllà del final de l’anterior mandat ique  els nous encara no han tingut temps d’estar operatius. Ja esteim fent feina, tot i així, per més esdeveniments, com el Concurs de Vaca Menorquina, una nova edició de Tapes per Menorca… Hi ha ganes.

Els menorquins valoram prou la nostra gastronomia, després de l’any de Regió Europea de Gastronomia?

Exteriorment ha estat un esdeveniment molt positiu, i s’hagués pogut fer més feina internament. I tal vegada els menorquins no la valoram prou perquè encara ens la trobam a casa. El dia que no la tinguem a casa, la valorarem més.

Creu que la perdrem?

Jo crec que no. Hi ha molt interés pel producte local, per menjar sa, i la cuina menorquina és dieta mediterrània pura. Hi haurà feina per mantenir-la, i també el nostre sector s’haurà de posar a fer més feina per oferir-la als nostres restaurants.

  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicidad
    El Iris