Anna Florit. dietista-nutricionista/Ferreries – El berenar és el primer àpat que realitzem després d’un període de vàries hores sense consumir aliments. Aquest àpat, igual que el dinar i el sopar, ens aporta energia i nutrients per afrontar les diferents tasques del dia, per tant, és important que també sigui saludable.
Existeixen preferències molt diverses en relació amb el berenar: a alguns els agrada berenar a primera hora del matí, d’altres més tard, alguns fan el berenar amb un sol àpat, alguns ho separen amb un primer berenar i un a mig matí… Tot això és vàlid, però, si va acompanyat d’aliments saludables que ens aportin energia i nutrients.
Recomanacions per fer un berenar saludable:
Incloure aliments saludables i excloure aquells que no ho són.
Fer que el berenar sigui variat i incloure diferents grups d’aliments.
Quins grups d’aliments/aliments podem incloure en el berenar?
Làctics:Dins aquest grup d’aliments trobem la llet, els formatges i els làctics fermentats, com el iogurt o el quefir. Aquest grup d’aliments ens aporta calci, vitamina D i proteïnes que contribueixen a una correcta salut òssia.
Llet: s’aconsella que sigui semidesnatada o sencera, ja que la desnatada no ens aportarà la vitamina D. A més, tampoc ens aportarà sacietat.
Formatge: per un consum habitual s’aconsellen els formatges frescoso semis, i més esporàdicament els formatges més curats.
Iogurt: s’aconsella que siguin sense sucres afegits. Per fer-los més dolços podem afegir-hi fruita, fruits secs o crema de fruits secs, espècies…
Begudes vegetals: Les begudes vegetals són un aliment molt diferent dels làctics, i a diferència del que molts pensen, no els substitueixen. Per tal que s’assemblin el màxim possible al que ens aportaria la llet (si és que no en consumim), cal assegurar-se que les begudes vegetals estiguin enriquides en calci i vitamina D. Dins aquest grup podem trobar la beguda de soja, d’arròs, de civada, d’ametlla, d’avellanes… entre altres.
Fruita: Les fruites ens aportaran fibra, vitamines, minerals, antioxidants… que ens ajudaran a regular el trànsit intestinal i contribuiran a una bona salut cardiovascular.
Cereals: Dins aquest grup trobarem els cereals d’esmorzar (però alerta amb quins escollim, que solen anar acompanyats de sucres) i el pa.
En referència als cereals d’esmorzar, s’aconsella que siguin del tipus flocs de civada, muesli, corn flakes…que no portin sucres afegits.
Pel que fa al pa, es recomana sempre prioritzar la versió integral.
Les galetes i brioixeries no es recomanen com a consum habitual en el berenar, cal deixar-los per un consum més ocasional.
Greixos saludables: Podem incloure alvocat, fruits secs, llavors, oli d’oliva verge extra i/o crema de fruits secs (sense sucre). Aporten energia i ajuden a prevenir malalties cardiovasculars.
Proteïnes: Podem incloure ous, pernil i gall d’indi (mirar que tinguin més d’un 80% de carn a la llista d’ingredients), salmó, anxoves… Es recomana moderar el consum d’altres embotits com llonganissa, fuet, mortadel·la…
Verdures:Tot i que et pugui semblar estrany, també podem incloure les verdures al berenar (exemple: lletuga, hummus amb pastanaga, espinacs, cogombre…).