Un ‘Gran Or’ per al Ciutat de Parella 2020 de Binitord

Parlam amb Clara Salord, regent de Binitord

Un ‘Gran Or’ per al Ciutat de Parella 2020 de Binitord

Miriam Triay / Ciutadella – El celler Binitord, regentat per na Clara Salord, present en el panorama vinícola menorquí de fa més de dues dècades, s’ha emportat el ‘Gran Or’ al concurs internacional ‘Catavinum World Wine & Spirits Competition’, organitzat per Catavinum a Vitoria-Gasteiz. Un premi que els col·loca, definitivament, en el mapa global del vi, i que, demostra, una vegada més, la qualitat i el nivell dels cellers menorquins. Des del setmanari hem conversat amb Salord.

Què ha significat per Binitord el ‘Gran Or’?
Tot un honor. És un concurs al que ens solem presentar cada any, i sempre ens emportam alguna medalla, sigui d’or o plata, però és la primera vegada que aconseguim aquest ‘Gran Or’. El reconeixement més alt. I estem molt contents d’haver-lo obtingut, perquè açò vol dir que el nostre vi és de qualitat.

Des del principi ens presentam a aquests concursos amb la mateixa finalitat: Tenir una mirada objectiva i exterior, del resultat de la nostra feina. Perquè nosaltres el que cercam és millorar, sempre créixer, sempre aprendre. I creim que, encara que rebem molts comentaris positius de la gent que ens dona suport de fa temps; la millor manera per saber si la nostra feina va per bon camí, és a través d’opinions foranes i objectives. Totalment imparcials.

Un ‘Gran Or’ per al Ciutat de Parella 2020 de Binitord

També heu aconseguit les medalles de cada any, d’or i plata…
Sí, efectivament. Encara que enguany la insígnia se l’hagi emportat el nostre Ciutat de Parella 2020, també hem de considerar les dues medalles d’or al nostre vi blanc i al vermut, i les dues medalles de plata al nostre vi rosat i al negre jove. De fet, són medalles que, d’alguna manera, ja s’han convertit en habituals. Però cada any ens fan la mateixa il·lusió, perquè vol dir que, milloram, o ens mantenim, en qualitat.

En aquest sentit, m’agradaria destacar que són les de plata les que més ens satisfan. Ja que es tracta de dos vins fets pensant en el públic menorquí. En un ambient més d’estiu, un clima més nostre. Per açò, el primer any que els vam presentar no sabíem com es rebrien des de fora, si es podrien percebre correctament. I el fet que els concedeixin una medalla de plata demostra que, tot i no trobar-se en el seu hàbitat, també presenten una qualitat notable. És més, i amb el negre jove estem súper contents, perquè des que l’hem començat a fer, les vendes s’han disparat.

I què ens pot explicar d’aquest Ciutat de Parella 2020?
És un vi nascut durant la verema del 2020. Una que record molt especial. Perquè, a més de respirar-se un aire diferent, ja que era just després del confinament; també vam poder gaudir d’una climatologia adient i bona. Va ser un bon any. I el resultat que ha donat, també ha sigut un bon vi.

Al Ciutat de Parella 2020 li hem donat 24 mesos de barrica, tant de roure francès com de roure americà, d’aquesta manera té un envelliment més complet; i després l’hem embotellat. En total, han estat uns 4 anys, des que el vam veremar fins que l’hem tret a la venda. Que, de fet, abans de comercialitzar-lo, el vi ja ha guanyat el ‘Gran Or’, ja que el vam enviar primer al concurs, en primícia. És més, i els bòtils que vam enviar, els vam haver d’etiquetar a mà, perquè encara el teníem en repòs, i estava pendent de sortir.

I ara, una volta guanyat aquest ‘Gran Or’, supòs que se vos obriran moltes portes a l’exterior, a l’exportació?
La veritat és que, per molt que així sigui, tenim molt clara la nostra resposta. I és que el nostre vi és de i per a Menorca. Nosaltres no podem vendre el vi fora de l’illa, perquè tota la gent d’aquí, que fins ara ens l’ha estat comprant, que ha demostrat vertader interès per la nostra marca, no es pot quedar sense. I, si fins i tot ara, ja hi ha moments en què no podem abastir a tothom, que fem curts, no m’imagin què passaria si exportéssim a altres bandes. No. El vi de Binitord és vi per a la gent de l’illa.

Des de Binitord, ens presentam a concursos per saber si anam o no per bon camí. Per saber què podem millorar. Perquè ens ajudin amb una anàlisi crítica i objectiva del producte. Però en tot moment hem tingut molt clar que no ens interessava exportar el nostre vi.

El producte d’aquí, de Menorca, sigui vi o altres, és molt bo. En tots els sentits. No ho podem deixar perdre. Per açò estem molt agraïts a la gent que ens dona suport, i sempre que tenc l’oportunitat, intent animar als que encara no, que ho facin, que recolzin els nostres productes, perquè, al final, a Menorca vivim d’açò.

Un ‘Gran Or’ per al Ciutat de Parella 2020 de Binitord

I , en aquest sentit, cap a on diríeu que avançau?
La nostra intenció és mantenir aquesta voluntat de millora, de superar-nos any rere any, gràcies, entre altres coses, a presentar-nos a concursos i conéixer la percepció dels nostres vins Binitord a fora de l’illa.

Però també estem donant molt de pes al fet de créixer. No només en qualitat. Sinó també en quantitat. Perquè, com he dit, hi ha moments en què no podem abastir a tots els nostres clients. Se’ns acaba més prest del que voldríem. I, per tant, tenim ganes de créixer un poc més, a fi que tothom que en vulgui, en pugui tenir.