Vitamina D i COVID-19

Segons les darreres dades analitzades a Europa s’ha pogut veure que els pacients hospitalitzats darrerament tenen una prevalença molt alta de hipovitaminosi D, és a dir, que la majoria d’ells estan per davall dels valors normals d’aquesta vitamina en sang. Per això, els científics de la Universitat de Torí, Itàlia, han investigat sobre aquest fet, i arran d’aquests estudis recents, han començat a recomanar la ingesta de vitamina D per fer front, d’una forma inicial, al contagi del Coronavirus, tot i que encara no hi ha dades concloents. Aquest és el resum del que els científics italians han explicat al diari La Repubblica, el més important d’informació general a Itàlia.

La vitamina D

La vitamina D és antirraquítica i és de gran importància en la lluita contra les infeccions. Molts estudis demostren que té efectes antitumorals i un paper destacat en la protecció cardiovascular. Les principals funcions biològiques de la vitamina D són la contribució a l’absorció i utilització normal del calci i del fòsfor i al manteniment de les concentracions normals del calci en sang. Permet assegurar la mineralització dels ossos, cartílags i les dents durant i després del creixement. És fonamental per al creixement normal i el desenvolupament dels infants.

Juntament amb el calci, també ajuda a:

  • Reduir la pèrdua mineral òssia en dones menopàusiques, factor de risc de fractures relacionades amb l’osteoporosi.
  • Reduir el risc de caigudes associades a la inestabilitat postural i la debilitat muscular, factor de risc en persones majors de 60 anys.
  • Mantenir una funció muscular normal i una bona salut dental.

Com adquirim les persones les dosis adequades de vitamina D?

La vitamina D pot arribar a l’interior del nostre organisme per dues vies diferents:

El sol

Vitamina D i COVID-19

La principal és la producció endògena per efecte de l’exposició solar, és a dir: prendre el sol. Quan prenem el sol (raigs UVA de màxima verticalitat, és a dir, hores properes al migdia) un component present en la nostra pell i derivat del colesterol, el 7-dehidrocolesterol, esdevé colecalciferol, que és la vitamina D.

Per poder absorbir bé la vitamina D ha d’haver-hi una exposició de la pell al sol sense protecció solar (aspecte controvertit en una època de gran proliferació de càncers de pell) per això és necessari que tant com sigui possible, i en cas que ens tornessin confinar, encara més, sortim al balcó, a la terrassa , o bé obrim bé les finestres perquè entri la llum solar i així evitar el risc que la vitamina D quedi encara més minvada.

Una dada curiosa és que a Espanya, com en gran part del sud d’Europa, la població (sobretot la d’edat més elevada) té carència d’aquesta vitamina, tot i ser països que gaudeixen de moltes hores d’exposició solar i que consumeixen grans quantitats d’aliments rics en vitamina D. Encara no s’ha pogut aclarir el perquè d’aquest fet.

L’alimentació

Vitamina D i COVID-19

L’altra forma d’adquirir la vitamina D és a través de l’alimentació, a través d’aliments rics en aquesta vitamina, i per tant, aquests dies seria interessant augmentar el seu consum: peix blau, lactis, ous, germen de blat i xampinyons, entre molts altres. L’alimentació ens proporciona una petita part de la vitamina D que l’organisme necessita, sobretot mitjançant el peix gras (peix blau i blanc, salmó, tonyina…). La resta, la sintetitza el propi organisme amb l’acció dels raigs ultraviolats del sol. Convé tenir uns nivells suficients i adequats en sang de vitamina D.

Qui és candidat prioritari a prendre suplementació de vitamina D?

Vitamina D i COVID-19

  • Gent gran (la majoria amb dèficit d’aquesta vitamina).
  • Persones de les residències de gent gran i els seus cuidadors.
  • Totes aquelles persones en confinament o clausura (convents).
  • Persones en dèficit crònic.
  • Personal de gran exposició: sanitaris, comerciants, etc.

Hi ha diferents formes de prendre la vitamina D i diversos preparats al mercat, des de formes més pures fins a formes combinades. Malgrat tot, cal anar amb compte, amb les persones amb hipercalcèmia o pedres de ronyó, de composició càlcica, ja que en aquests casos no seria recomanable prendre’n en excés.

Ja són molts els científics d’arreu, com el Regne Unit o Espanya, que es sumen a les recomanacions dels italians d’agregar vitamina D a la nostra alimentació per fer front a la Covid-19.