Agricultura, Pesca i Medi Natural detecta un 61% d’establiments d’hostaleria i restauració amb incompliments en la informació alimentària de les seves cartes

Són dades que s'han donat a conèixer durant la II Mesa de Coordinació de la Cadena Alimentària i Promoció del Producte Agrícola i Alimentari d'Origen Local

Mesa de Coordinació de la Cadena Alimentària i Promoció del Producte Agrícola i Alimentari d’Origen Mesa de Coordinació de la Cadena Alimentària i Promoció del Producte Agrícola i Alimentari d’Origen

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, mitjançant la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha celebrat aquest dimarts la II Mesa de Coordinació de la Cadena Alimentària i Promoció del Producte Agrícola i Alimentari d’Origen Local, una mesa en la qual, entre altres punts, s’ha fet un primer balanç dels controls fets l’any 2024 sobre la cadena alimentària. A més, tal com s’havia pactat amb el sector, s’han realitzat també inspeccions en les cartes dels restaurants per tal de verificar l’origen dels productes publicitats. Abans, tan sols es verificaven els productes amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) o Indicació Geogràfica Protegida (IGP), i aquesta campanya s’ha ampliat a la resta de productes.

En aquesta segona sessió, que ha estat presidida pel conseller Joan Simonet, han assistit també els directors generals d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, el de Pesca i el de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Fernando Fernández, Antoni M. Grau i Joan Llabrés, respectivament; representants dels consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera; representants de les organitzacions professionals agràries i del sector ecològic, així com la Federació d’entitats locals de les Illes Balears (FELIB).

Pel que fa al control del funcionament de la cadena alimentària, segons les dades que ha facilitat la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, al sector, s’han realitzat fins avui dia cinc controls al sector carni de mè i sis al sector hortofructícola. Queden pendents de fer cinc controls al sector carni de porcella (quan sigui la temporada), cinc controls al sector dels fruits secs (ametlla i garrova) i quatre controls dins el sector hortofructícola. En paraules del director general Joan Llabrés, “s’han detectat al sector carni de mè 24 infraccions i 12 infraccions al sector hortofructícola”.

Al detall, de les 24 infraccions detectades dins el sector carni de mè, 14 han estat faltes lleus -amb sancions mínimes de 250 euros-, set infraccions per no complir el termini de pagament -fixat en trenta dies- i tres per no complir la llei del contracte. “Aquestes darreres infraccions es consideren greu i comporten sancions des de 3.000 euros”, ha explicat Llabrés.

I, per altra banda, una de les grans novetats dels controls dins el canal Horeca ha estat el control de les indicacions d’origen dels productes carnis en les cartes dels restaurants. Així, s’han realitzat 10 inspeccions dins els hotels, 33 als restaurants -falten encara 11 inspeccions més- i una inspecció dins agroturismes. “Dels 44 establiments inspeccionats, s’han iniciat 27 expedients, la qual cosa suposa un 61%, i dels 210 productes analitzats, s’han detectat 59 incompliments, un 28% de les inspeccions”, ha destacat el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local.

Al detall, quant a la distribució dels incompliments detectats per tipus de producte, un 42% es produeixen al sector del vi; un 29% al sector de la carn; un 14% dins el sector del formatge i un 10% al sector càrnics elaborats.

Quant als incompliments segons origen, hi ha més errades dins la indicació dels productes de les Illes Balears que dels productes de fora de l’arxipèlag.

Dins els incompliments al sector de la carn a les Illes Balears, hi ha hagut un 55% d’infraccions al sector del be; un 76% al sector del porc i un 25% al sector de la vedella.

“Vull destacar que aquestes inspeccions es fan per primera vegada, i això és molt destacable, perquè no volem que s’aprofiten del nom de les Illes i de la feina dels nostres agricultors, ramaders i pescadors. Aquestes inspeccions ens demostren que el factor origen al producte és un valor afegit i la nostra feina és defensar al sector. Continuarem així fent feina en dos sentits: formació i educació al sector de la restauració, i realitzant inspeccions”, ha destacat el conseller Joan Simonet.

Altres assumptes que s’han abordat a la mesa han estat l’Observatori de Preus -ja s’ha començat a recopilar dades i establir una metodologia de feina-; s’ha fet una proposta de guia per afavorir la contractació de producte local a les administracions; el nou logotip de Venda Directa, així com la participació i col·laboració de la Conselleria a les pròximes fires de promoció agroalimentària 2025. A més, també s’ha informat que a les pròximes edicions de la Diada de les Illes Balears hi haurà un mercat de producte local.