Descobrir els secrets del formatge de Menorca

Descobrir els secrets del formatge de Menorca

Diuen que el formatge de Menorca és únic, i més quan aquest és artesà i s’elabora a llocs com el de Son Piris, que enguany ha rebut el Premi Nacional al Millor Mestre Formatger a l’apartat de formatges de vaca, i que mitjançant Farmers Way, de Sa Cooperativa del Camp, es poden fer visites guiades a les instal·lacions de Son Piris per a viure en primera persona tot el procés d’elaboració del formatge i acabar amb un berenar amb producte local de Menorca davall la porxada del lloc.

El formatge de Menorca està de moda i de cada vegada aconsegueix més reconeixements i premis a l’exterior, com és el cas del formatge artesà elaborat amb llet crua de vaca de Son Piris, que enguany el seu elaborador David Pons Herrera, ha rebut el premi al Millor Formatge Artesà Semi Curat de Vaca al concurs nacional de mestres formatgers celebrat a Còrdova on hi van participar un total de 437 formatgers de gairebé tota la geografia nacional en les 19 categories del concurs.

David Bosch Herrera és l’amo de Son Piris, al Migjorn de Ciutadella des de fa 6 anys, abans havia estat al llarg de 16 anys a Sa Cavalleria Vella, i sempre ha destacat com a formatger a l’illa, i poc a poc està rebent reconeixements fora com és aquest cas, que l’ha omplert de satisfacció, no sols pel fet de rebre el premi, sinó perquè el formatge artesà de Menorca es posiciona com un dels millors de l’Estat espanyol en les elaboracions amb llet crua.

A Son Piris es formatja de dilluns a divendres, mentres que els caps de setmana la llet de les seves 45 vaques es du a vendre, cosa que els hi permet un lleuger descans els caps de setmana.

Descobrir els secrets del formatge de Menorca

La feina del lloc es fa a la manera tradicional, amb la família, on la seva dóna i els fills, i també amb l’ajuda del seu sogre de manera puntual van elaborant els seus formatges al lloc propietat de Sebastià Llull, al Camí de sa Marjaleta, on hi ha els llocs de Son Tica i Son Foc, entre altres.

Dels formatges de Son Piris destaquen, els semi curats, per ser mantegosos, amb un punt molt encertat de salinitat i que els fa suaus, cremosos i que combinen també amb les creacions de la nova cuina menorquina, de la mateixa manera que ho fan els seus formatges vells o curats, que tenen sabor, caràcter i són un clar exemple dels grans formatges de guarda de l’illa.

Son Piris, col·labora amb Farmers Way de Sa Cooperativa del Camp i organitza visites al lloc on es pot veure el procés de formatjar i després es fa un berenar amb formatges i embotits de Menorca, acompanyat dels vins de Binitord.

És una bona manera de conèixer el producte i les seves característiques, i de cada vegada són més els grups d’amics, associacions i particulars que es posen en contacte amb Sa Cooperativa del Camp i, mitjançant Farmers Way, fer aquesta visita on a més de veure munyir o elaborar les fogasses de formatge, els assistents berenen davall la porxada del lloc i fan un berenar-tast de productes com els diferents tipus de formatge, entre ells el curat, el semi i un formatge tendre que es serveix passat per la paella que és tot un encert i una delícia. També provarem sobrassada, cuixot i carn-i-xua, a més de tastar botifarró blanc i botifarró negre fregits, coques amb producte de temporada, pa de blat de xeixa, oli de Menorca, sal de Fornells, suc de taronja natural, a més de rebosteria com pastissets i s’acaba amb xocolata cuita amb ensaïmada de Sant Joan, o coca bamba, com es diu fora de Ciutadella.

Es visita també el bouer, i les estables on hi ha els cavalls amb els que la família participa a les festes de Sant Joan.

Si algú està interessat en viure aquesta experiència única es pot posar en contacte amb visita@farmersandco.eso bé trucant al 679872848.

 

  • Publicitat
    Els dimecres és dia de Brou
  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicitat
    El Iris