El president de Madrid Fusión i crític gastronòmic, José Carlos Capel, i la cuinera d’arrels menorquines, Blanca Mayandía, s’han convertit aquest matí en ambaixadors de Menorca Regió Europea de Gastronomia. La presidenta del Consell Insular, Susana Mora, va ser l’encarregada de lliurar la carta d’adhesió als nous ambaixadors, en un acte que es va celebrar en l’estand de Menorca en la fira Madrid Fusión. Aquest nomenament és una distinció honorífica que converteix als ambaixadors en prescriptores de l’illa i de la seva gastronomia, comprometent-se a donar suport al mandat de Regió Europea de Gastronomia al llarg de tot l’any.
José Carlos Capel, un dels crítics gastronòmics més importants d’Espanya, Premi Nacional de Gastronomia i fundador de Madrid Fusión, va reconèixer que “és un honor” ser ambaixador de Menorca, lloc que visita amb freqüència. Capel va destacar la qualitat de la gastronomia local, especialment les calderes de peix i la pastisseria, i va assenyalar que el més “apassionant” de Menorca és la “fusió de cultures” que es reflecteix en la seva gastronomia. Per part seva, Blanca Mayandía va reconèixer que per a ella és “un regal” convertir-se en ambaixadora de Menorca Regió Europea de Gastronomia i va destacar l’esforç de tots els menorquins per “mantenir el receptari de tota la vida”. La presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha agraït als nous ambaixadors el seu compromís amb Menorca i la seva gastronomia, i ha destacat que aquesta adhesió s’hagi fet visible en un lloc com Madrid Fusión, un aparador “per a donar a conèixer la nostra cuina i projectar-nos al món com un territori compromès amb la protecció i promoció de la nostra riquesa cultural i gastronòmica”.
Menorca acudeix a Madrid Fusió amb l’objectiu de presentar-se com un model únic de gastronomia transversal i referent en sostenibilitat. L’illa compta amb més de 300 productors de 20 categories diferents de productes i més de 1.800 negocis vinculats al món de la restauració (inclosos allotjaments hotelers, restaurants i negocis de distribució), a més de 17 marques, denominacions i reconeixements. La directora insular d’Economia, Pilar Pons, va assenyalar que “és precisament aquesta xarxa de productors, transformadors i empreses els que contribueixen a enfortir l’economia local de Menorca i a associar-la amb un producte de qualitat”.
L’estand de Menorca a Madrid Fusió ha rebut al llarg del dia multitud de visites de persones interessades a degustar el producte local de l’illa. Cinc productors locals de diferents sectors s’han desplaçat a Madrid Fusió per a oferir als assistents les seves elaboracions: formatge Maó-Menorca artesà (Subaida) acompanyat de sobrassada; ginebra, pomada i licor d’herbes (Xoriguer); oli (Pont Modorro); bolets (Bolets de Menorca) i vi blanc, rosat i negre (Torralbenc). A més, en l’estand de Menorca es poden provar pastes típiques com formatjades, rubiols, canyes de sobrassada, així com una selecció de dolços. Els petits empresaris que participen en Madrid Fusió coincideixen a assenyalar que l’esdeveniment suposa un aparador molt important per a donar a conèixer el seu producte i generar una xarxa de possibles clients, ja que la fira està enfocada al professional de la restauració i la gastronomia.
Com a activitat paral·lela a Madrid Fusió, la FFTM organitza aquesta nit un sopar per a presentar la Regió Europa de Gastronomia a periodistes especialitzats en gastronomia, cuina i viatges. En l’esdeveniment se servirà una selecció de plats elaborats amb producte de Menorca i maridats amb vins de l’illa.