El turisme a Menorca pateix una baixada notable en el consum

El turisme a Menorca pateix una baixada notable en el consum

Miriam Triay / Ciutadella – Ja fa setmanes que sentim a dir que la temporada turística d’enguany no és tan bona com la dels dos anys anteriors -2022 i 2023-. Unes xifres extraordinàries, les que vam veure, causades en gran part per les conseqüències que provocaren el tancament i la Covid-19. Enguany, llavors, ja s’esperava una estabilització d’aquestes dades, a nivells com els de fa quatre anys, abans de la pandèmia. Però si a açò li sumam les pujades de preus constants, la inflació, i una mica la situació econòmica general d’Espanya i, també, d’Europa, l’ajustament ha sigut diferent.

UN TURISME INTERMITENT
Venim de dos estius interessants, quant a xifres i consum, pel sector turístic menorquí. On veiem una gran quantitat de cotxes de lloguer sense possibilitat d’aparcar gairebé; i llargues cues d’espera a molts dels restaurants del centre. Una il·lusió, un miratge, pels que viuen del turisme a Menorca, que feren unes xifres impensables.

Ara, i després de dos anys extraordinaris, d’una pandèmia i un tancament, s’esperava un començament d’estabilització d’aquestes dades. Una normalització, per dir-ho d’alguna manera, del consum turístic, de la demanda visitant. El que no s’havia previst, potser, era que aquest procés d’ajustament es donés de la manera en què estem veient.

Com bé ens explica n’Enric Casas, de CAEB (Confederació d’Associacions Empresarials de Balears), “el que veim és que, en línies generals, la despesa fora del lloc d’allotjament, és a dir, el consum del visitant en l’oferta complementària, ha disminuït. I açò és degut a l’augment dels preus dels vols, de la majoria d’allotjaments… de tot en general”.

UNA OFERTA (MÉS) COMPLEMENTÀRIA
Una oferta complementària, llavors, que es veu afectada per aquesta disminució de pressupost que presenten els turistes a l’hora de visitar l’illa. “És inevitable que gastin en bitllets d’avió, i allotjament. Per tant, si els preus de tot han pujat, la gent té menys diners per gastar en la resta d’oferta turística”, afirma Toni Sansaloni, president de l’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants de PIME.

Segons les dades presentades per PIME el passat 7 d’agost, que analitzen el consum turístic respecte al mateix mes de l’any anterior, “la xifra de negoci de les empreses turístiques s’ha reduït. És preocupant que en el mes de juliol, tradicionalment un dels dos mesos de temporada alta, més de la meitat de les empreses turístiques hagin tingut una menor facturació que el mateix mes de 2023”. Si ho analitzam pels sectors que presenta PIME, el que més es veu afectat és el de lloguer de vehicles (73,91% menys), seguit del de restauració (62,26%).

– Restauració
“Els restauradors, com qualsevol altre sector, hem hagut de pujar preus. Primer, perquè les matèries primeres cada vegada són més cares. I segon, perquè el conveni col·lectiu també ha pujat, per tant, hi ha més costos de personal. Açò fa que el preu final per al client, s’hagi encarit”, explica Toni Sansaloni. Sent una oferta complementària, llavors, el fet d’anar a menjar fora, ara potser ja no es prioritza com fa un any.

“Hi ha preus encarits que són mals d’assumir pel turisme familiar que prima a Menorca. Si abans venien cinc dies, potser sortien a menjar fora cada un d’ells; ara potser ho fan dos. Una despesa de restauració, durant cinc dies, a dos àpats, pot ser mal d’assumir”, afegeix Enric Casas (CAEB).

Si ens centram en un cas concret del poble, com seria el bar Casino 17 de Gener, o el restaurant La Bodega del Jazzbah, regentats per Juli Rabal, “en conjunt, per la nostra part, vam notar una fluctuació variable de demanda. Amb baixades i pujades. Just després de Sant Joan”, explica Francesc Martín, responsable de producció del Jazzbah. “I que ha costat un poc arrencar la temporada i el mes de juliol. Però bé, a poc a poc sembla que millora”.

Cal destacar a més, que, realment, açò s’observa en el turista que acostuma a venir al poble, a caminar pel centre i a conèixer els municipis de l’illa. Entre els que es troba el turisme nacional. Aquest és el que ha disminuït la seva despesa. El qui ara controla més el que gasta.

Però el turisme anglès ha incrementat una mica i, a més, no mira tant la despesa que fa. Aquest és el turisme que es queda a les urbanitzacions on tenen l’allotjament. Així, “a les urbanitzacions el que veim és que els negocis de restauració i comerç estan funcionant molt bé, no tenim cap queixa per part seva. De fet, estan molt contents, perquè facturen més que altres anys, fins i tot”, afirma Casas.

– Lloguer de cotxes
Si l’hotel i l’allotjament són dos indispensables pel turista, el lloguer de vehicles semblava que també ocupava un lloc important. Però enguany la situació també ha canviat. “Els nombres d’enguany demostren com hi ha menys persones que lloguen cotxes. Creiem que açò en part es deu a que les xifres s’han regulat al que era abans de la Covid-19. Però també veim que la gent que ve té menys diners per gastar”, comenta Luís Gual, de l’Associació de Lloguer de Cotxes de PIME.

En aquest sector, a més, enguany s’ha donat un fet peculiar, que no s’havia vist ni abans de la pandèmia, pel que ens confessa Gual. “Hi ha cotxes disponibles d’un dia per l’altre. Açò no havia passat mai. Abans de la pandèmia sabíem que el mes de juliol i agost eren els que ho tindriem tot el carrer. La temporada alta. I enguany no està sent així. I ja veim com l’agost tampoc millorarà”.

Fotografies d’Els Pirates, 2023. Foto: Carlos Torrico.

– El consum de la cultura i l’art
Una altra branca que potser no apareix en les estadístiques, però que també és important per la seva creixent oferta en els darrers anys, és la cultura i l’art. Fa un parell de temporades que veim com cada vegada hi ha més festivals, i més esdeveniments culturals, que s’ofereixen per a la, també, creixent demanda. Festivals que ja s’han fet un lloc dins l’agenda de molts menorquins i visitants. Amb una oferta ja establerta i esperada. Però que, enguany, també han notat la baixada. Trobant-se dins la mateixa oferta complementària de la que parlàvem.

“Nosaltres ho hem notat, sobretot pel ritme de venda d’entrades. Tot va més en conta gotes, a poc a poc, i a darrera hora”, afirma Joan Taltavull, organitzador del Festival Pedra Viva. “Sí que és veritat que després es veu un bon aforament, no ens podem queixar, però el ritme és més lent. I no hi ha aquella demanda abundant que s’havia vist en els darrers anys”.

És un sector que, evidentment, també es va veure molt abraçat pel turisme després de la pandèmia. I que ara es reajusta i potser també baixa, com ja hem vist en els altres. Però, en aquest cas, també s’observa una tendència peculiar que ha anat creixent a poc a poc, des de la pandèmia. “La tendència de comprar a darrera hora fa temps que l’hem detectat. De fet, ara hi ha molta oferta cultural i la gent es decideix molt a darrera hora”, afirma Francesc Martín, del Jazzbah.

Amb la varietat d’oferta de què parlàvem, el públic, tant d’aquí com de fora, es permet esperar fins al darrer moment a decidir a quin esdeveniment prefereix anar. “A més es tracta d’una oferta molt variada, que contesta a una gran quantitat de gustos diferents”, afirma Anna Bagur, de Lithica. “Nosaltres quant al festival no hem notat aquesta baixada, però pel que fa a les visites a la pedrera sí. També és veritat que s’ha de tenir present que el mes de juliol hi ha hagut les olimpíades, i potser la tendència és diferent en aquest sentit”.

Una temporada llavors, que ja s’esperava atípica, que en alguns casos sembla que remunta una mica, però que, en general, mostra xifres preocupants, resposta d’una inflació constant, una pujada de preus generalitzada, que no permet als visitants tenir un pressupost gaire ample per a les despeses complementàries. Tornarà el turista que no es mou del seu allotjament i la zona d’aquest? Estem entrant dins un nou paradigma de turista nòmada però amb menys diners per gastar? Tot està per veure.

  • Publicitat
    El Iris