Embotits de Custòdia Agrària per reduir la petjada ecològica

Embotits de Custòdia Agrària per reduir la petjada ecològica

El Dia de la Sobrecapacitat de la Terra, també anomenat Dia del Deute Ecològic de la Terra, és el dia en el qual la demanda de recursos naturals per part del conjunt de la Humanitat, en el temps transcorregut d’un any concret, supera el que el nostre planeta és capaç de regenerar en tot aquell any. Aquest 2024, dia 1 d’agost és la data assenyalada; això vol dir que, a partir d’aquesta jornada, tot allò que consumim ho estem restant del compte d’estalvis a nom de les generacions futures.

Per demostrar que hi pot haver una altra manera de relacionar-nos amb la Terra, triant mètodes de producció sostenibles – viables econòmicament i que promouen la justícia social –, el programa de Custòdia Agrària del GOB ha encarregat un estudi sobre la petjada ecològica d’embotits de finques de Custòdia Agrària. L’informe resultant, elaborat per Global Footprint Network, dóna un resultat molt clar: sí és possible.

Les dades

L’estudi se centra específicament en la petjada associada a la producció d’embotits. Si es computen només els consums de la finca per a la producció d’un quilo d’embotit(sense tenir en compte el tipus d’entorn i els hàbitats que aquesta alberga), la petjada ecològica és un 56% més petita a les finques de Custòdia Agrària que la mitjana estatal de la producció d’embotits. Això representa una diferència molt significativa entre la sostenibilitat de les pràctiques de producció de Custòdia Agrària i les convencionals i demostra que les pràctiques sostenibles poden ser també més eficients en l’ús dels recursos i, per tant, en el cost real de producció. Els números correctes surten quan s’inclouen tots els factors en l’equació i no s’externalitzen els costos ambientals, com és costum.

Per a calcular la petjada ecològica associada al procés productiu es tenen en compte molts factors: l’ús de terres per a la producció d’aliments per als porcs, la compra de pinsos, farratges i fertilitzants, i el seu transport, l’energia i els combustibles utilitzats en tot el procés productiu, el personal necessari per a fer la feina…

D’aquests, el factor amb un pes més important és el relatiu a l’alimentació dels animals; tant les terres utilitzades a la finca, com les necessàries per a la producció de pinsos i farratges comprats externament. Tot i així, la diferència entre les finques de Custòdia Agrària i les convencionals rau especialment en la part de «petjada de carboni»; és a dir, redueixen l’ús d’energies fòssils, fertilitzants químics i transport de pinsos externs i, òbviament, guanyen pel que fa a circuits curts de comercialització (o el que és el mateix, consum de proximitat).

El “Factor Custòdia”: agricultura que preserva la natura

Més enllà de la reducció de consums associada a la producció sostenible, les finques de Custòdia Agrària presenten un factor especial que les converteix en veritables «custòdies» del territori: la preservació de determinats hàbitats naturals. Aquestes finques deixen espai per a la natura i la biodiversitat. Aquest factor, mesurat en la forma de superfície ocupada (preservada) per bosc i matollar, ajuda a disminuir la seva petjada ecològica final.

Aquest «factor custòdia» es mesura en termes de «biocapacitat». És a dir, se li aplica una petjada ecològica negativa perquè contribueix a augmentar la capacitat productora de la terra en forma d’embornals de carboni i producció de matèries primeres.

Si tenim en compte aquest factor de biocapacitat, llavors la petjada ecològica de les finques de Custòdia Agrària és, en realitat, un 71% menor que la de la mitjana estatal de la producció d’embotits convencional.

Aquest nou estudi sobre la petjada ecològica dels embotits continua la feina feta en dos anàlisis prèvies: carn de vedella i fruites i verdures. Ambdós estudis ja concloïen que els productes de Custòdia Agrària tenen una petjada ecològica menor que la mitjana nacional de cada producte: un 60% menor per la carn de vedella i un 66% menor per fruites i verdures.

Ajuda a posposar el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra: aposta per l’agricultura sostenible!

Les finques de Custòdia Agrària produeixen una gran varietat de productes, segur que en tens alguna a prop teu. En aquest mapa pots veure totes les finques, els seus productes, on comprar-los i el seu contacte. També pots consultar el nostre catàleg, si t’estimes més de consultar tota la informació de cada finca en un sol document.

El programa de Custòdia Agrària treballa en xarxa amb els pagesos i pageses menorquins per fer front, de manera local, a reptes globals urgents. Els agricultors que volen passar a formar part de la xarxa de Custòdia Agrària signen un acord de pràctiques agràries sostenibles, sense transacció econòmica, i reben l’ajut del GOB en aquesta transició. Pots conèixer més detalls del programa a través del següent vídeo.

Aquest estudi ha estat possible gràcies al suport del Consell Insular de Menorca i Menorca Preservation.

  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicitat
    El Iris