La DO Penedès preveu que aquest Nadal les vendes cauran un 30% en comparació a l’any passat

El president de l'ens demana "no eternitzar" les negociacions amb Corpinnat sobre la creació d'una nova DO d'escumosos

La DO Penedès preveu que aquest Nadal les vendes cauran un 30% en comparació a l’any passat

ACN Cabrera d’Anoia .- La DO Penedès calcula que el consum d’ampolles durant aquest Nadal caurà un 30% respecte l’any passat. El president de l’ens, Joan Huguet, creu que és una xifra “inevitable” tenint en compte les restriccions als restaurants, principal canal de distribució dels vins penedesencs. “Per gaudir dels bons vins, sempre hem tingut els sopars de Nadal amb l’empresa o amics, però ara són inviables i això segur que es notarà”, lamenta a l’ACN el president de l’ens, Joan Huguet, que assenyala que al conjunt del 2020 també preveuen un descens de vendes del 30%. D’altra banda, respecte el projecte amb Corpinnat per crear una nova DO d’escumosos, Huguet lamenta la lentitud de les negociacions i demana “no eternitzar-les”: “Si no, perdrem la il·lusió”.

Aquest desembre la DO Penedès busca l’equilibri per compensar les pèrdues d’un 2020 marcat pel confinament i les restriccions als restaurants. Al cantó positiu de la balança, l’ens comprova que està havent una “bona resposta” en els encàrrecs dels lots de Nadal. Aquest bon ritme contrasta, però, amb una caiguda del consum als restaurants, tant per les limitacions d’aforament com per la impossibilitat de servir sopars degut al toc de queda.

“La restauració és un interrogant molt gran”, remarca Huguet, que recorda que és la via principal de consum dels vins de la DO Penedès, els quals tenen una presència discreta a les botigues d’alimentació. En una entrevista amb l’ACN des del Celler Can Feixas a Cabrera d’Anoia, el president del Consell Regulador es mostra expectant a l’evolució de la desescalada, i assegura que els restaurants estan actuant amb cautela: “Els cellers estem venent els productes només a una setmana vista perquè ningú vol fer encàrrecs més grans per si es torna a tancar l’hostaleria”.

Per contra, celebra que les exportacions gairebé no s’han ressentit de la crisi de la covid-19. El motiu, explica, és un comportament totalment invers a l’hora de distribuir els vins fora de Catalunya: mentre aquí predomina el consum a través dels restaurants, a l’estranger el gruix de vendes recau a les botigues. “Com que els establiments no han tancat, ens hem pogut conservar”, celebra.

En el marc d’aquest equilibri, el Consell Regulador preveu que el conjunt de les vendes de la campanya de Nadal serà un 30% inferior al mateix període de l’any passat –quan es van distribuir 4,5 milions d’ampolles-. Un descens que és extrapolable al balanç de tot el 2020, segons les dades recollides fins a finals d’octubre. “Dir que tancarem el 2020 amb un 30% de davallada és realista”, afirma Huguet. La dada maquilla el “xoc total” que va viure el sector a la primavera, quan el primer mes de confinament hi va haver una caiguda de la producció del 80%.

El 2019, la DO Penedès va vendre 19 milions d’ampolles, amb un increment del 8% en comparació a l’any anterior. Segons l’informe Nielsen encarregat per l’Incavi, el vi penedesenc va ser el segon amb DO catalana més consumit l’any passat, per darrere dels productes de la DO Catalunya.

La plaga del míldiu no resol la polèmica del preu del raïm

La caiguda de vendes arriba en un any en què els pagesos de la DO Penedès han perdut, de mitjana, el 40% de la collita per culpa de la plaga del míldiu. “En un segle no s’havia vist un fenomen igual”, assegura Huguet. En el cas del raïm ecològic, les pèrdues s’han elevat fins el 60%, en una situació que ha deixat “molt tocats” els agricultors que no tenen elaboració pròpia de vins.

El president de la DO Penedès celebra totes les mesures adoptades per les administracions per pal·liar els efectes de les crisis de la covid-19 i del míldiu, però es mostra especialment crític amb el preu baix amb què s’ha continuat pagant el raïm. “No pot ser que el preu sigui el de sempre si mitja verema s’ha quedat a la vinya”, s’exclama, i defensa que l’oferta i la demanda s’haurien d’equilibrar de forma natural, augmentant els preus quan hi ha menys quantitat de raïm. “Sembla que estiguem en una estructura feudal”, critica.

La DO Penedès i Corpinnat, “obligats a entendre’s”

Pel que fa a les negociacions amb Corpinnat per crear una nova DO d’escumosos, Huguet assegura que els dos col·lectius estan “obligats a entendre’s” per fer realitat un nou organisme que preservi els productes penedesencs que fins ara no han trobat encaix a la DO Cava. Admet que els espera una quimera burocràtica fins aconseguir el vistiplau de la Generalitat, de l’estat espanyol i les institucions europees, però confia en assolir la fita.

De moment, treballen amb unes 40 empreses per posar en marxa la nova DO, però la intenció és agrupar tots els petits elaboradors d’escumosos. “Necessitem una Denominació d’Origen que ens permeti expressar tot el que volem d’explicar d’un territori únic, i poder tenir-ne el control des de casa, perquè ara la DO Cava es controla molt lluny d’aquí”, apunta.

Lamenta, però, la lentitud de les negociacions per tancar una proposta que convenci tots els agents de la DO Penedès i Corpinnat. Segons Huguet, hi ha “personalismes” i “interessos empresarials” que impedeixen arribar a un acord, si bé assegura que s’ha progressat “molt” des que fa un any i mig es va començar a parlar d’aquesta nova DO. Entre els esculls, per exemple, hi ha el nom que hauria de tenir l’organisme.

Huguet evita marcar un termini per presentar la proposta del nou ens d’escumosos penedesencs, però avisa que “les negociacions no es poden eternitzar”. “Si no, perdrem la il·lusió”, apunta, mentre no descarta que puguin passar “fins a dos anys” per tenir tancat un projecte ferm. En tot cas, descarta qualsevol possibilitat per a què els elaboradors escindits retornin a la DO Cava. Segons Huguet, un dels “problemes bestials” ha estat el “desprestigi” que aquest ens ha provocat als productes, “fent-ne un mal ús i fomentant el Cava low cost”.

Horitzó 2030: producció ecològica, ‘Vi de Mas’ i recuperar varietats ancestrals

Resoldre la situació dels escumosos i defensar un augment del preu del raïm són dos dels propòsits que la DO Penedès vol afrontar en el Pla Estratègic 2021-2030, que tot just està començant a redactar. En aquest document també hi vol marcar les línies marc per aconseguir convertir-se en la primera zona de producció vinícola del món 100% ecològica l’any 2024, com ja va avançar el mateix Huguet fa un any i mig en assumir el càrrec de president.

També a curt termini, la DO Penedès vol planificar la implantació de la submarca ‘Vi de Mas’ per prestigiar les masies del territori i preveu obrir un viver de microelaboradors a Vilafranca. Altres projectes, apunta Huguet, passen per definir les bases per produir vins naturals –fets amb mínima intervenció-, recuperar varietats de vinya ancestrals que siguin resistents al míldiu i estudiar la sol·licitud per convertir-se en Denominació d’Origen Qualificada (DOQ).

Aquest últim propòsit, però, es troba en una fase molt incipient i Huguet admet que serà un procés complex, ja que obligaria les empreses a abandonar la resta de DO per a les quals elaboren vins.

Foodies on Menorca

Vinum

Si voleu saber més d’aquest vi, el podeu trobar a VINUM, al Carrer Mariners i Pescadors, 4 del Polígon Industrial de Ciutadella.

https://vinum-menorca.com/

Derniers messages

  • Publicitat
    Euroregió Pirineus
  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicitat
    El Iris