Les D.O. europees demanen decisions estratègiques per protegir el futur dels vins DOP/IGP

Les D.O. europees demanen decisions estratègiques per protegir el futur dels vins DOP/IGP

Avui '11 de setembre ha tingut lloc la primera de les quatre reunions previstes pel Grup d'Alt Nivell sobre Política Vitivinícola que ha creat la Comissió Europea per analitzar la situació del sector del vi i identificar les polítiques que aquest necessita a mitjà i llarg termini que pugui continuar desenvolupant-se i créixer. En aquest grup participen la mateixa Comissió Europea, els Estats membres i els representants del sector del vi europeu, entre els quals EFOW, l'organització que representa les denominacions d'origen de vi europees, a la qual pertany la Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles ( CECRV), l'associació representativa de les DDOO de vi a nivell nacional. En aquesta primera sessió, les organitzacions sectorials han pogut exposar-ne la visió i les propostes per al futur del sector del vi.

Les denominacions d´origen de vins són un èxit emblemàtic per a la Unió Europea, amb aproximadament el 80 % de les zones vitícoles de la UE dedicades a la producció de vins amb DOP/IGP. Al nostre país, segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, el 97% de les 961.173 hectàrees de superfície vitícola d'Espanya es troben a territoris protegits per alguna denominació de qualitat. Així, els vins amb denominació d'origen són vitals per al teixit socioeconòmic de moltes regions de la UE i del nostre país, on la viticultura sovint és l'única activitat agrícola viable. Tot i això, el sector vitivinícola s'enfronta actualment a greus reptes que posen en perill el seu futur:

• Disminució del consum: durant la darrera dècada, el consum de vi ha baixat de forma constant i les previsions de la Comissió Europea suggereixen que aquesta tendència continuarà. I a més que el consum de vi esdevé cada cop més ocasional, les autoritats públiques d'alguns Estats membres han adoptat una postura radical contra totes les formes de consum d'alcohol, inclòs el consum moderat de vi.
• Dinàmiques canviants del mercat: hi ha una marcada disminució en el consum de vi negre i una caiguda en les vendes de vins tranquils de gamma mitjana, exacerbada per la ferotge competència d'altres begudes alcohòliques el consum de les quals es manté estable.
• Pertorbacions del mercat: els esforços per elaborar vins sense o amb baix contingut d'alcohol continuen tenint dificultats, els mercats d'exportació estan estancant-se i, a causa de la situació geopolítica, el risc de conflictes comercials és molt elevat.
• Desafiaments climàtics: el canvi climàtic i els fenòmens meteorològics extrems que hi estan associats (pluges torrencials, sequeres prolongades…) estan causant oscil·lacions significatives de producció, cosa que afegeix una major inestabilitat al sector.

El president d'EFOW, Riccardo Ricci Curbastro, afirma que EFOW acull amb satisfacció la iniciativa de la Comissió Europea d'aquest Grup d'Alt Nivell, que permet debatre el futur del sector vitivinícola. És crucial, durant aquesta nova legislatura i al nou mandat de la CE, fomentar un clima de diàleg i compromís constructiu, evitant la polarització que ha protagonitzat prèviament els debats sobre el sector vitivinícola».

Durant la reunió, el president d'EFOW va presentar als membres proposades per construir un sector vitivinícola resilient i competitiu al voltant de cinc pilars clau:

1. Suport específic al mercat: aplicar mesures de mercat per donar suport als operadors que s'enfronten a dificultats, lligades a un determinat nivell de condicionalitat que garanteixin que aquestes mesures s'apliquen amb responsabilitat per part dels operadors.
2. Gestió de la vinya: reforçar i flexibilitzar el règim d'autoritzacions de plantació de vinyes per garantir una gestió òptima del potencial vitícola i un creixement sostenible dins del sector, millor adaptat a la demanda del mercat.
3. Millora de la promoció i diversificació dels canals de comercialització: millorar les eines de promoció i més concretament l'accés, l'aplicació i la justificació d'aquesta mesura per als beneficiaris (cellers, cooperatives i consells reguladors), que en aquest moment esdevé la mesura més important que té el sector del vi dins del Pla Estratègic de la PAC per respondre a la situació actual de mercat. I alhora, augmentar els esforços de diversificació del mercat per impulsar la competitivitat i obrir noves oportunitats comercials, en particular mitjançant una ambiciosa estratègia comercial de la UE.
4. Foment de la sostenibilitat: promoure (mitjançant l'incentiu i no amb la imposició) l'aplicació de mesures de sostenibilitat, centrant-se en la protecció del medi ambient i la responsabilitat social.
5. Etiquetatge rigorós: garantir un etiquetatge precís per protegir la transparència i mantenir la confiança dels consumidors.

  • Publicitat
    El Iris