Menorca exposa el seu model de sostenibilitat turística a Fiturtechy

Menorca exposa el seu model de sostenibilitat turística a Fiturtechy

El model de sostenibilitat turística de Menorca centra una part important de l’agenda de la Fundació Foment del Turisme (FFTM) en la primera jornada a Fitur. Per segon any consecutiu, l’illa es converteix en destinació col·laboradora de Fiturtechy, la secció de la fira que s’organitza en col·laboració amb l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH) i que està dedicada a la innovació, la sostenibilitat i la tecnologia. La presidenta del Consell Insular i de la FFTM, Susana Mora, ha participat en l’acte inaugural juntament amb la Secretària d’Estat de Turisme, Rosana Morillo i el president d’ITH, Javier García.

El conseller d’Economia i vicepresident de la FFTM, Josep Pastrana, ha estat l’encarregat de pronunciar la ponència d’obertura de #techYdestino, un dels quatre fòrums de debat de Fiturtechy. Durant la seva intervenció, ha assenyalat que “la nostra principal línia de feina com a destinació sostenible és aconseguir equilibrar l’arribada de viatgers per evitar grans concentracions de persones i el consum dels recursos limitats. L’altra línia d’actuació és continuar fent feina per consolidar nous productes turístics lligats amb la sostenibilitat”. Pastrana ha destacat que “la sostenibilitat s’ha convertit en sinònim de luxe: els viatgers volen que la seva visita no tingui un impacte negatiu en l’entorn. De fet, la sostenibilitat es perfila ja com a un dels factors decisius dels turistes en l’elecció de destinació”. En aquest sentit, ha assegurat que Menorca parteix d’una situació d’avantatge. A més de ser Reserva de Biosfera des de fa 30 anys,  la sostenibilitat “és la nostra senya d’identitat i el que ens diferencia com a destinació”. De cara al futur, el conseller ha apuntat com a repte enfortir Menorca com a destinació referent en aquest àmbit, consolidant el consens social sobre l’estratègia turística, assegurant la conservació dels recursos turístics, diversificant l’oferta i reduint l’estacionalitat i l’impacte del turisme sobre els recursos naturals.

Al llarg del matí, Fiturtechy ha acullit una sèrie de debats i taules rodones en les quals Menorca, com a destinació col·laboradora, ha tingut una presència destacada. Al mateix fòrum #techYdestino, Rafael García i Cristina Farrey de FGarquitectes han oferit la ponència “Teletransportarse. Cómo el diseño nos hace viajar a espacios singulares”, mentre que al fòrum #techYfuturo s’ha celebrat un debat sobre “Tecnología y personas. Personas y tecnología”, amb la participació de Marcos Martín, CEO de Decelera i José Guillermo Díaz Montañés, CEO d’Artiem Hotels, moderat per Carmen Crespo, gerent del Centre Bit Menorca.

A #techYsostenibilidad s’ha celebrat la taula rodona “Impacto positivo de la sosteniblidad en la comunidad”, amb la participació d’Anja Wickers, de Jardí de Ses Bruixes Collection; Rafel Mascaró, de Turmaden des Capità; i Caralp Mariné, directora de màrqueting i comunicació de SetHotels; amb el periodista David Baret de moderador.

El programa de Menorca a Fiturtechy es completa demà dijous a les 11 hores amb la participació d’un directiu d’Hotels Melià i Mar Rescalvo, directora sènior de Hauser & Wirth Menorca a #techYnegocio explicant els casos d’èxit de Melià Le Blanc i la galeria d’art a l’Illa del Rei, amb el títol “Conectar con el entorno es un arte”.

Les Illes Balears estrenen enguany a Fitur un nou espai expositiu de 1.000 metres quadrats inspirat en la Posidònia Oceànica que projecta el compromís de la comunitat amb la sostenibilitat. A més del taulell de Menorca, també els ajuntaments de Maó, Ciutadella, Ferreries, Es Mercadal, Es Migjorn i Es Castell disposen d’un mostrador d’informació compartit per donar a conèixer als visitants a la fira els principals atractius turístics de cada municipi. A la fira hi són presents l’alcalde de Maó, Héctor Pons, i la regidora de Turisme, Carme Seguí; el regidor de Turisme de Ferreries, Toni Salord; l’alcaldessa de Sant Lluís, Carol Marquès, i la regidora de Desenvolupament econòmic i promoció cultural Débora Marquès, que avui capvespre a les 17.00 h participen a la presentació de la quarta edició de les Trobades & Premis Mediterranis Albert Camus.

La directora insular de Promoció Turística i Fons Europeus, Laura Ruiz, per la seva banda, ha iniciat aquest matí la ronda de reunions amb companyies aèries, touroperadors, i representants de Turespaña i de diferents OETs  de mercats emissors amb l’objectiu de conèixer les previsions de programació de rutes i connexions amb l’illa per aquest 2023 i treballar per aconseguir avançar en la redistribució dels fluxos turístics i en l’equilibri en l’arribada de visitants al llarg de l’any.

  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicitat
    El Iris