Menorca guanyadora absoluta al European Food Gift Challenge 2021

Menorca guanyadora absoluta al European Food Gift Challenge 2021

La proposta “Un tec?” de Sa Cooperativa del Camp de Menorca ha estat la guanyadora absoluta de la segona edició de l’European Food Gift Challenge celebrat aquest passat divendres a Coimbra, Portugal. A més, uns altres dos productes illencs han aconseguit premis i mencions especials. Menorca es presentava a la competició amb quatre propostes artesanals i alimentaries que havien estat seleccionades a un primer concurs local, com a part de les activitats de “Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022”.

En total, 25 productes de diferents regions d’Europa han competit en aquest concurs impulsat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Art, Cultura i Turisme (IGCAT), amb l’objectiu de donar suport als petits productors i artesans locals capaços de produir productes excepcionals, tant comestibles com estris relacionats amb la gastronomia.

La proposta guanyadora de Sa Cooperativa del Camp consistia en un pack format per formatges Meloussa, mel d’Algaiarens i una cervesa especial ‘Talaiòtica’ de Grahame Pearce, acompanyat per unes recomanacions de tast que permeten assaborir tots els productes en plenitud. De fet, el jurat ha valorat molt positivament aquesta idea de vincular un dels productes a una candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO com la de ‘Menorca Talaiòtica’. El segon premi de l’European Food Gift Challengeha estat pel “Coimbra Clarissas Pudding” (de la Regió Europea de Gastronomia Coimbra) i el tercer premi per “Kauraparta bread flour mix set” (Regió Kuopio).

Menorca guanyadora absoluta al European Food Gift Challenge 2021

A part d’aquests tres guanyadors generals, el concurs també ha atorgat set premis concrets, dos dels quals van ser també per productors i artesans menorquins. Així, el guardó Embalatge més sostenibleva recaure en “Morter”, de l’artesà arader Ovidi Pons, que presentava un morter i una mà fets amb llenya d’ullastre. Finalment, el premi a Millor interpretació contemporània d’artesania tradicional va ser per “Ginets”, de les artesanes ceramistes Es Fangueti, un joc de tres gots inspirats en el canet, el bòtil amb ansa amb què es comercialitza el gin de Menorca.

Menorca guanyadora absoluta al European Food Gift Challenge 2021

Degut a les restriccions sanitàries, el jurat estava format per membres de Portugal, que van valorar presencial i sensorialment els productes, i també experts internacionals de l’IGCAT i les Regions de Gastronomia, que van avaluar els productes online, especialment pel que fa a criteris de sostenibilitat i embalatge, qualitats úniques, històries darrera cada proposta, innovació de la tradició i connexió amb la regió. La presidenta del jurat i també de l’IGCAT, Dra. Diane Dodd, va destacar durant la cerimònia d’entrega dels premis que “aquesta competició contribueix a les propostes per millorar el canvi climàtic a Europa, ja que s’ha d’animar als consumidors a menjar productes elaborats i produïts de manera sostenible”. Entre els experts internacionals del jurat hi havia també Jaume Gomila, membre executiu de la junta de l’IGCAT.

Tant el tres productes premiats a l’European Food Gift Challenge com la quarta proposta menorquina que es va presentar, “Three ancestral menorcan sauces”, del productor Antoni Anglada i consistent en tres salses extretes de receptaris de 1734, 1756 i 1819 reinterpretades per tenir cabuda a la cuina actual, es posaran en breu a la venda al Centre d’Artesania de Menorca. De fet, aquest centre és el que ha coordinat i gestionat la participació en el concurs juntament amb la Fundació Foment de Turisme de Menorca (FFTM).

Guiades per l’IGCAT, les Regions Europees i Mundials de Gastronomia treballen conjuntament per reforçar la seguretat alimentària celebrant les diferents cultures gastronòmiques; creant treball a través de la innovació i l’estimulació creativa; nodrint fillets i adults a través de l’educació culinària i cultural; potenciant la sostenibilitat mediambiental del turisme i els sectors agricultors; recolzant experts de comunitats rurals i urbanes; creant connexions i bones pràctiques, i contribuint a la salut i benestar de les comunitats.