Nova seu del banc de llavors de varietats locals de Menorca

Nova seu del banc de llavors de varietats locals de Menorca

El Consell Insular i l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica (APAEM) inauguren la nova seu del Banc de Llavors de Varietats Locals de Menorca al lloc d’Algendaret Vell, on aquest diumenge se celebrarà, d’11.00 h a 13.30 h,  una jornada de portes obertes. La col·lecció, integrada per una seixantena de varietats locals i fins ara situada a sa Granja, s’ha traslladat al local de l’associació, al km 4,4 de la carretera general.

Aquesta nova etapa de la col·lecció de conservació i multiplicació de varietats d’hortalisses, cereals, lleguminoses i farratgeres ha estat possible gràcies a la col·laboració entre el Consell Insular i aquesta entitat en el marc de l’execució del projecte Conservació, catalogació i foment de la producció, comercialització i ús de les varietats locals de Menorca subvencionat per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del GOIB a través del FOGAIBA, el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA) i el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

En concret, el Consell Insular ha col·laborat a través del conveni signat amb l’APAEM que pel 2022 ha estat del 22.000 €, i s’ha adquirit el compromís d’incrementar pel 2023 aquesta partida fins a 32.000 € per tal que puguin gestionar el banc de llavors i fer una còpia de tot el material fitogenètic pel Consell Insular de Menorca.

Nova seu del banc de llavors de varietats locals de Menorca

Les línies de feina d’aquest projecte estan permetent l’actualització d’aquest patrimoni fitogenètic menorquí d’interès agrari, la preservació i l’ampliació dels coneixements tradicionals vinculats a aquest, així com evitar el risc d’erosió genètica a què algunes d’aquestes varietats continuen exposades. Objectius que igualment promou el Pla d’Acció per a la Biodiversitat Cultivada (PABC) aprovat el passat mes de març per la Comissió de Varietats Locals de les Illes Balears, de la qual tant el Consell Insular com l’APAEM en formen part. La comissió és un òrgan consultiu, de proposta, d’estudi, d’assessorament i de coordinació adscrit a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern de les Illes Balears.

A la seu de l’APAEM, des d’ara, conviuran i es desenvoluparan les tasques a què l’associació dedica la seva activitat: l’agroecologia, la sobirania alimentària, el suport al sector de la producció agrària ecològica i local i la conservació de la biodiversitat agrària de Menorca. L’obertura del local ha estat possible, també, gràcies al suport econòmic del Consell Insular. Les dependències, d’altra banda, i gràcies a les citades subvencions, estan equipades amb refrigeradors que garanteixen la correcta conservació ex situ, un espai d’extracció de llavors i horts de multiplicació dels cultius, integrats en la xarxa de multiplicadors constituïda per diversos productors ecològics.

La col·laboració del Consell i l’associació amb altres agents de Menorca vinculats a les varietats locals, especialment els vivers de comercialització de planters, permeten l’accés i l’ús d’aquestes varietats als professionals, hortolans aficionats i projectes d’horts socials i escolars.

  • Publicitat
    Els dimecres és dia de Brou
  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicitat
    El Iris