Quaranta-quatre denominacions d’origen estaran presents a la 9ena Mostra de Vins de Menorca

La presentació de la Bullipèdia de Ferran Adrià, els vins biodinàmics i una cata vertical, dins els actes dins la Mostra

Quaranta-quatre denominacions d’origen estaran presents a la 9ena Mostra de Vins de Menorca

Maó, 7d’abril: La cita més important de Menorca amb el món del vi torna amb més ganes que mai després de la seva cancel·lació fa dos anys a causa de la pandèmia. Serà aquest dilluns 11 d’abril en una edició renovada que vol tornar a convertir-se en el millor aparador per descobrir les novetats més destacades de les diferents denominacions d’origen del vi local, nacional i internacional. Una mostra adreçada als professionals de l’hosteleria, als amants del món del vi, als foodies i a totes aquelles persones relacionades amb la cultura del vi. La novena edició portarà a Menorca fins a 44 Denominacions d’Origen i més de 90 cellers, un terç dels quals aterrats per primera vegada a la mostra menorquina.

Una singularitat que farà que aquest sigui una de les edicions organitzades per De Vins Menorca, que més novetats presenti tant per la xifra de nous cellers com pels vins, caves i xampanys que es donaran a conèixer i que superarà el llindar dels 400. “Estem molt il·lusionats amb aquest retrobament que estem veient que és mutu perquè el nombre de cellers assistents ha crescut i això ens confirma que la Mostra es un gran punt de trobada per a tots” ha explicat Dani Boix, gerent i propietari de De Vins Menorca. El Club Marítim de Maó serà l’escenari on es desenvoluparà la fira que obrirà les seves portes de manera interrompuda des de les 10.30 hores fins les 20.00 hores del vespre. Està previst que hi assisteixin uns 250 professionals i el nombre d’acreditats en aquests moments supera les 800 persones entre residents i visitants.

El pavelló menorquí estarà representat pels cellers Torralbenc i Pouch d’Alaior, Binifadet de Sant Lluís, Son Cremat de Maó i Sa Forana de Sant Climent. L’acte ha estat inclòs dins del calendari d’activitats de Menorca Regió Europea de la Gastronomia i compta amb el suport de la Fundació Foment del Turisme de Menorca. El Conseller d’Economia del Consell Insular de Menorca, Josep Pastrana i VicePresident de la Fundació, ha explicat que la gastronomia de Menorca i en particular, el vi que s’elabora aquí viu un bon moment i que esdeveniments com aquest ajuden a dinamitzar el sector de la restauració i el sector vitivinícola, contribuint a posicionar la Illa com un lloc on tot l’any passen coses. “Tenim en ment la organització d’un esdeveniment relacionat amb el món del vi de cara a l’any vinent que lliga molt amb aquesta Mostra i que dona continuïtat a aquest esforç de promoció del producte local” ha avançat.

Premi De Vins Menorca

Quan es compleix pràcticament una dècada de la Mostra De Vins, que té caràcter bianual, i coincidint també el 2020 amb la celebració del 25è aniversari de la creació de De Vins Menorca com a empresa distribuïdora, l’organització ha volgut crear per primera vegada un guardó que serveixi de reconeixement a una trajectòria singular al prolífic món de la viticultura. El guanyador d’aquest any ha estat Carlos Esteva, propietari del Celler Can Ràfols dels Caus a qui es lliurarà una escultura de fusta d’ullastre en forma de bòtil, que ha creat el dissenyador menorquí HombreLopez al taller artesà de Bep Camps de Ciutadella.

Va ser l’any 1979 quan Carlos Esteva va decidir anar a viure a la finca del seu avi, Can Ràfols dels Caus a la comarca del Garraf. Els seus primers contactes amb la viticultura van tenir lloc precisament a Menorca, a la dècada de 1970, però no va ser fins que es va fer càrrec de la finca familiar quan va decidir implicar-se en cos i ànima a la producció de vins de qualitat, tot potenciant les característiques del paisatge i l’arquitectura del lloc en un marc sostenible. L’arribada d’Esteva al Garraf va suposar tota una revolució: no només es va aplicar en restaurar la noble masia, que es trobava en un estat ruïnós, sinó que va regenerar l’explotació de les seves vinyes, introduint noves varietats i mètodes de conreu, apostant per l’excel·lència vinícola, amb un caràcter singular i dotant el celler d’una identitat pròpia. No conforme amb haver creat una vintena de referències a Can Ràfols dels Caus –entre vins i caves–va impulsar d’altres projectes com Mas Oller, a l’Empordà, i Can Camps, una petita finca situada al bell mig del Parc Natural de Garraf. El guardó se li lliurarà a les 12.30 hores durant la 9ena Mostra De Vins Menorca.

Actes dins la Mostra

Més enllà de les presentacions i els tastos, la jornada vindrà complementada per diferents actes que tenen lloc durant el propi esdeveniment i que miren d’aprofundir sobre algun tema a cada edició. Enguany uns dels protagonistes seran els vins biodinàmics i la convidada serà Pilar Higuero, propietària i ànima del celler A Pita Cega, una finca de 30 hectàrees a Ourense que probablement sigui un dels millors representants que hi ha a Galícia de la biodinàmica com a model productiu que en un entorn sostenible com Menorca pot ser interessant conèixer. Higuero estarà acompanyada de Rafael López, propietari del petit celler valencià Sexto Elemento, que també s’ha focalitzat en aquest tipus de produccions. El segon dels actes previstos té molt a veure amb el fet que enguany Menorca exerceixi com a Regió Europea de la Gastronomia i en aquest sentit, la Mostra De Vins Menorca ha volgut aprofitar la ocasió per portar a Menorca la Bullipèdia de Ferran Adrià, aquesta enciclopèdia sobre la creativitat gastronòmica que aterrarà per primer cop a l’Illa i que serà presentada pel maïtre i sommelier Bruno Tannino, co-autor del llibre. Tannino estarà acompanyat pel reconegut crític gastronòmic Borja Beneyto Matoses, resident a Menorca i ambaixador del projecte de Menorca  Regió Europea de la Gastronomia.  El tercer dels actes serà un tast vertical de Viñas del Gain blanc i negre de diferents anyades de La Poza Ballesteros, el prestigiós celler Artadi.

Record homenatge al publicista Miguel Ángel Furones i al bodeguer Carlos Anglès

La 9ena Mostra De Vins Menorca també voldrà tenir present a dues persones que han tingut un vincle especial amb el món del vi de Menorca i que malauradament, han desaparegut. Es tracta del reconegut publicista Miguel Ángel Furones, persona molt vinculada a la Illa i que va formar part de la familia De Vins Menorca. Furones va ser l’encarregat de donar forma junt amb Bendito Films de l’espot que va es enregistrar per promoure la Mostra l’any 2020 i que finalment no es va poder celebrar a conseqüència de la pandèmia. El segon dels records serà per Carlos Anglès, fundador de Binifadet i que desapareixia fa tot just una setmana. Anglès va tenir la visió i la valentia de fer vi, convertint aquell somni en un celler que és avui dia tot un referent.

ACTES A LA 9ENA MOSTRA DE VINS MENORCA

PROGRAMA D’ACTIVITATS

10.30 h. Obertura de portes

 11:00 Bullipedia, l’enciclopèdia del vi

Presentació a càrrec de Bruno Tannino i Borja Beneyto Matoses

 Presentació dels primers cinc toms de la Bullipèdia de Ferran Adrià consagrats a l’univers de el vi a càrrec del sommelier Bruno Tannino. Els cinc capítols parlen sobre  contextualització i viticultura, enologia i classificacions, l’experiència de degustar un vi, el vi al restaurant gastronòmic, de l’origen a les conseqüències i Planeta Vi.

12.30 Lliurament Premi De Vins Menorca

Carlos Esteva, Propietari de Can Ràfols del Caus

Es farà lliurament del guardó De Vins Menorca al hall de la Mostra

13:00 Vins Biodinàmics

Sessió a càrrec de Pilar Higuero (A Pita Cega), Rafa López (Sexto Elemento) Montse Martínez (Peccatum)

 L’agricultura biodinàmica busca una integració en el medi, sense crear agressions i intentant agregar tota la fauna, flora i microorganismes locals, perquè tinguin el seu espai, i puguin desenvolupar-se sense perjudicar els cultius. Coneixerem dos exemples de vins fets amb aquests processos.

16:00 Tast Vertical  de Vinyes del Gain Blanc i Negre

Tast a càrrec de Patrícia López de Lacallle (Artadi) 

El tast vertical consisteix a realitzar una sessió de degustació de vins amb unes mateixes característiques però de diferents collites. La seva finalitat és comprovar la qualitat de conservació i l’evolució dels vins.

20.00 h. Tancament de portes

Foodies on Menorca

Vinum

Si voleu saber més d’aquest vi, el podeu trobar a VINUM, al Carrer Mariners i Pescadors, 4 del Polígon Industrial de Ciutadella.

https://vinum-menorca.com/

Derniers messages

  • Publicitat
    Ràdio Far Menorca
  • Publicitat
    El Iris