L’agost ja ho té això. Com que no sol haver-hi notícies polítiques massa rellevants, els periodistes porten la seva atenció cap a temes més quotidians. I,naturalment, la nostra alimentació és un dels més habituals. Enguany també.
Però l’atzar ha volgut que els dos temes més esbombats tinguin un cert antagonisme que m’ha cridat l’atenció. Perquè, mentre per un costat, el cas de la carn entatxonada i contaminada per listeriosi escampada per mitja Espanya fins i tot sota marca blanca i mal etiquetada, ens portava a malfiar-nos dels grans productors i ens acostava als comerços de proximitat, els estudis sobre malbaratament d’aliments ens picaven la cresta explicant, per exemple, els 62 milions de quilos de pa que llencem a la brossa al cap de l’any els espanyols i, per tant, entenc que ens animaven a buscar productes de més llarga conservació o a millorar els nostres mètodes de conservació. En definitiva, a allunyar-nos del “pa de cada dia”.
Però jo tinc la sensació que tot plegat té un efecte col·lateral i subliminal impresentable. Fer sentir indefens, i en part culpable, al consumidor. Els productors no tenen culpa (per seguir amb els dos exemples esmentats) que el pa s’assequi tan de pressa. Són uns sants que fins i tot ens el tallen a llesques (cobrant, és clar) per estalviar-nos feina però sense explicar-nos que així s’asseca més de pressa. Els organismes de control sanitari no tenen culpa que se’ls hagi colat una partida de carn contaminada i mal etiquetada. Ells ja fan inspeccions quan toca i, si cal, posen multes. Naturalment, quan el mal ja està fet. Els distribuïdors arronsen les espatlles dient que ells es limiten a portar els productes envasats d’un lloc a l’altre. Que passi la pilota.
No pretenc crear alarmisme. Simplement m’agradaria que, aquells que tenen responsabilitats o guanyen diners en el món de l’alimentació, estiguessin una mica menys pendents de l’aparador i més amatents als perills que els canvis d’hàbits alimentaris –però també de compra, preparació i conservació- estan generant en el nostre entorn.